lage rugpijn voorkomen

Beter voorkomen dan genezen: dit doe je aan lage rugpijn

Spanningen, stress, zware lasten dragen – allemaal factoren die catastrofaal zijn voor je rug. Hieronder een aantal tips om lage rugpijn te voorkomen.

Leestijd: 2 minuten

De cijfers spreken jammer genoeg voor zich: in België hebben naar schatting acht op de tien personen last van rugpijn. Chronische lumbago is trouwens de belangrijkste reden waarom volwassenen te rade gaan bij pijncentra en kinesitherapeuten. In de huidige maatschappij neemt het probleem dus alsmaar toe. Rugpijn wijst op een verzwakking van de wervelkolom en de ondersteunende spieren. Dat heeft heel wat gevolgen, zowel op individueel vlak als qua kosten voor de sociale zekerheid. Maar ondanks de frequentie van lage rugpijn en de ernstige gevolgen ervan, blijven heel wat vragen op het gebied van diagnose en therapie nog onbeantwoord. Enkele elementaire regels kunnen echter al een groot verschil maken. Zowel om lage rugpijn te voorkomen als te genezen, vormen een gezonde levensstijl en een aangepaste lichaamshouding de basis voor een gezonde rug.

Lage rugpijn voorkomen

Vanaf zeer jonge leeftijd moeten kinderen leren om de juiste houding aan te nemen. Het aantal jongeren met rugpijn neemt namelijk voortdurend toe. Als we zien wat voor buitensporig gewicht kinderen in hun schooltas moeten meedragen, kunnen we niet anders dan nogmaals aan de alarmbel trekken. Tengere schouders belasten met dat dagelijkse zeulen heeft geen zin, en het valt te betreuren dat schooloverheden nog geen oplossing gevonden hebben. Bij kinderen in volle groei is de ontwikkeling van de wervelkolom immers des te belangrijk. De gevolgen van een te zwaar belaste rug kunnen namelijk een heel leven aanslepen.

Een te zware belasting beperkt de bewegingsruimte, terwijl bewegen net belangrijk is voor de rug. De wervelkolom ondersteunt immers ons hele lichaam en bepaalt onze flexibiliteit bij buigingen en draaiingen. De grenzen kennen en weten hoe we onze wervelkolom kunnen versterken, is dus van groot belang. De rol van turnen en regelmatig sporten kan in dat licht niet genoeg benadrukt worden. Maar ook daarin overdrijf je best niet, want zelfs topsporters hebben vaak last van allerlei rugkwalen.

De gulden middenweg bewandelen door dagelijks te oefenen, vormt al een mooie start. Een wervelkolom moet namelijk iedere dag met zorg behandeld worden. Een ideale manier daarvoor is een goede rughouding aanleren om de rugspieren en de souplesse te ontwikkelen. Een goede rugband en gespierde dijen komen daarbij goed van pas. Verder kan een bekwame kinesitherapeut je heel wat handige tips geven om verkeerde bewegingen te vermijden. Enkele voorbeelden: je benen buigen wanneer je iets van de grond raapt, je rug uitrekken bij het opstaan, de juiste houding aannemen tijdens het zitten (achter het stuur, voor de computer, aan tafel…). Al die goede gewoontes vormen de beste preventie tegen tal van kwalen die een ernstige domper kunnen zijn op je levenskwaliteit.

Tips tegen lage rugpijn

  • Beperk zoveel mogelijk de belasting van de rug.
  • Raar maar waar: rusten wordt ten zeerste afgeraden, het kan de rugpijn zelfs verergeren.
  • Beweeg dagelijks, het zijn immers de spieren die de wervelkolom ondersteunen. Turnen en zwemmen zijn de beste sporten om je rug gezond te houden. Vergeet zeker niet om zo vaak mogelijk te stretchen.
  • Ernstige pijn kan worden verlicht met pijnstillers van niveau I.
  • Terugkerende pijn moet medisch behandeld worden. Aarzel dus niet om langs te gaan bij je arts!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023