meer groenten

Wat gebeurt er met je lijf als je méér groenten eet dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

Het devies luidt om 200 gram groenten op een dag te eten. Maar wat als je een echte veggie fan bent en meer dan dat eet? Is dat goed of juist slecht?

Leestijd: 2 minuten

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid

Wist je dat we in België te weinig groenten en fruit eten? Zo eet de Belg gemiddeld slechts 145 gram groenten per dag, wat ruim onder de aanbevolen hoeveelheid ligt van 200 gram bij de warme maaltijd plus rauwkost of kom soep bij de broodmaaltijd. Daarnaast eet amper de helft van de bevolking dagelijks fruit, hoewel de aanbevolen hoeveelheid 2 à 3 stuks bedraagt.

Zo zijn er meer theorieën over wat de optimale dagelijkse inname van groente zou zijn, die uiteindelijk ongeveer allemaal rond de 200 gram per persoon per dag uitkomen. Maar wat gebeurt er als je meer dan dat eet?

Minder sterfterisico

Onderzoekers van het Population Health Research Institute volgden 7,5 jaar lang meer dan 135.000 mensen uit 5 verschillende continenten die dagelijkse 375 tot 500 gram groente, fruit of peulvruchten per dag aten – meer dan onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Wat bleek? Het sterfte risico werd aanzienlijk verlaagd.

Rauwe groenten waren daarbij het effectiefst. Dit komt doordat groenten 20 tot 50 procent van hun vitaminen verliezen als je ze te lang en/of heet bereid. Kook of bak je groenten dus niet langer dan nodig.

Ook wetenschappers van University College London onderstrepen dat. Als je 375 gram groente en 300 gram fruit per dag eet, heb je 42 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden dan wanneer je minder dan dat eet.

Een ander onderzoek die in de International Journal of Epidemiology stond, constateerde zelfs dat 800 gram groenten per dag ideaal is. Dat zou voor minder kans op hart-en vaatziekten, kanker, beroertes en in het algemeen vroegtijdig overlijden zorgen.

Kortom: het eten van veel groenten brengt alleen maar meer gezondheidsvoordelen met zich mee. Maar…

Voedingsvezels

… die berg groenten brengt ook veel voedingsvezels met zich mee. En dat kan er ook voor zorgen dat je je vaak opgeblazen voelt. Voedingsvezels zijn essentieel voor je gezondheid, maar wanneer je ze te veel binnenkrijgt of als je ze niet goed kunt verwerken, kan het vervelende bijwerkingen geven, kan het voor de volgende klachten zorgen:

  • Maagzuur
  • Pijn in je maag
  • Luchtvorming
  • Opgeblazen of vol gevoel
  • Obstipatie of juist diarree
  • Buikkrampen

Wat kun je doen?

Natuurlijk zullen we niet aanraden om te minderen met groenten. Door meer water te drinken, goed te kauwen en veel te bewegen kun je klachten voorkomen of verminderen. Ook helpt het kleinere porties te nemen, meer verdeeld over de dag. Zo heeft je spijsverteringsstelsel genoeg tijd om alles te verwerken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron Womenshealth
Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023