Nordic walking, een sport voor oude mensen?!

Leestijd: 2 minuten

Je hoort vaak zeggen dat nordic walking een “sport voor oude mensen” is. Des te beter voor ons! Laat de jeugd maar hollen op een loopband in de fitnesszaal… Wij trekken er liever op uit in een mooi park of aan de rand van het bos. Want uiteindelijk is er niks dat je zo opfleurt als een paar kilometer stappen in de natuur.

Door Magali Duqué

Goed voor lichaam en geest

Eens de horizon van de 50 nadert, klagen we net zoals onze vriendinnen al eens over “onderarmen die bengelen”, zoals een Canadese comedienne die er zelf mee te maken heeft het omschrijft. Maar we hebben goed nieuws, we hebben een oplossing gevonden! Het feit dat je wandelt met wandelstokken versterkt de armspieren. Maar ook die van de rug, de benen én de buikspieren. Nordic walking is dus een sport, een échte én een complete bovendien.

Nordic walking heeft alle troeven om ons te verleiden. Het is een sport die je lichaam sterker maakt en je geest oplaadt. En omdat je best snel stapt (gemiddeld 6km/uur) is het ook nog eens goed voor het hart- en vaatstelsel zonder dat het onze gewrichten belast (in tegenstelling tot joggen, dat ons letterlijk op de knieën krijgt!). En voor degenen onder ons die al eens last hebben van lichte evenwichtsstoornissen kan nordic walking dankzij de specifieke techniek een echte verbetering betekenen.

Nog niet overtuigd? Ondervind zelf wat een fantastisch anti-stresseffect dit heeft. Er is niks beter dan je geest laten dwalen in de vrije natuur terwijl je de opwindende geuren van het bos opsnuift en voelt hoe je lichaam opwarmt, zich volpompt met zuurstof en nieuwe energie krijgt.
En laten we ook niet vergeten dat nordic walking poepsimpel is: je hebt geen bepaald niveau nodig en al helemaal geen opleiding. De bewegingen coördineren zich vanzelf. Instinctief plaats je de wandelstok aan de andere kant van de voet die op de grond staat.
Nog een voordeel? Je hoeft geen fortuinen uit te geven aan uitrusting. Een paar sportschoenen (of goede wandelschoenen) en skistokken die nog ergens rondzwerven op zolder, meer heb je niet nodig. Maar als u helemaal weg bent van deze sport, investeer dan toch in sticks die je kan vastmaken aan je duimen voor een betere grip en schokken dempen dankzij hun rubberen onderkant.

Onze goede raad voor beginnelingen: begin in groep of met een coach om het ritme erin te houden zodat uw sessie niet verglijdt tot een rustige zondagse wandeling…

Te gemakkelijk? Trek de duinen in! Stappen in zand is een ware fysieke uitdaging…

Verdict : Na een uur, een paar kilometers en heel veel groen voel je je vrij, licht, in form, gelukkig. Van kop tot teen. Je voelt de inspanning in je benen, je armen, je buikspieren en bilspieren. Een reminder dus om enkele eenvoudige stretchoefeningen te doen. Wij kunnen alvast niet wachten tot onze volgende afspraak met onszelf…

Waar wandelen?

Nordic walking kan je eender waar in de natuur uitoefenen. Er bestaan ook echte nordic walking parken in de Benelux. De meest populaire zijn het Parc Nordique du Sart Tilman (Luik), het Parc Nordique de Viroinval, het Parc de Shoënberg (vlakbij St Vith) et het Parc de Hamoir. Maar voel je vrij om te gaan en staan waar je wil, zoals in de tuin van een kasteel of in het hart van een natuurreservaat bijvoorbeeld.

Wil je alles weten over deze sport? Bezoek dan de website van de Belgische afdeling van de International Nordic Walking Association: www.nordicwalking.be


© Fiftyandme 2024