hyponatriëmie

Pas op voor hyponatriëmie als je veel water drinkt

Je moet regelmatig water drinken. Ja, dat is een noodzaak, maar in een normale hoeveelheid. Overdaad is niet aan te bevelen met het risico op mogelijke gezondheidsproblemen die verre van verwaarloosbaar zijn. Samengevat door een onduidelijke term: hyponatriëmie.

Leestijd: 2 minuten

Bij warm weer is ons eerste instinct meestal om veel water te drinken. Omdat wij denken dat dat de juiste oplossing is om door een hittegolf te komen. Maar letten we wel op hoeveel water we drinken? Nee, en dat is een vergissing. Omdat het vaak leidt tot wat dokters hyponatriëmie noemen. Een weinig bekende aandoening, maar niet te licht op te vatten.

Wat is hyponatriëmie?

Zonder in medisch jargon te vervallen, kan hyponatriëmie worden gedefinieerd als een teveel aan water ten opzichte van zout in wat het extracellulaire volume (ECV) wordt genoemd. Met andere woorden, het is een probleem dat ontstaat wanneer het natriumgehalte in het lichaam te laag is. Gevallen van hyponatriëmie kunnen ook verband houden met bepaalde pathologieën, van renale of cardiale oorsprong.

Wie loopt er risico?

Bepaalde categorieën van de bevolking zijn gevoeliger voor het optreden van hyponatriëmie. Het gaat vooral om oudere mensen (8-10% van de gevallen), patiënten met hypothyreoïdie (4%), nier- of hartfalen, cirrose (30%) of chronische ziekten. Er zijn veel mogelijke oorzaken, waaronder het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals antidepressiva en diuretica, die ook risicofactoren zijn.

Het belang van natrium in het lichaam

Natrium (chemisch symbool Na) is een mineraal zout dat belangrijk is voor een goede spijsvertering en voor de regulering van de hoeveelheid water in het lichaam. Waar vind je het? Gewoon in keukenzout, maar ook in de bewerkte voedingsmiddelen die we eten. Terwijl de gevolgen van een teveel aan zout welbekend zijn (bloeddruk, vasthouden van water, enz.), leidt een tekort in het lichaam tot aandoeningen die variëren van spierkrampen tot ernstige dehydratatie of uitgesproken vermoeidheid. Ter informatie: de dagelijkse behoefte aan natrium bedraagt minimaal 500 mg en maximaal 2400 mg (gegevens van het Voedingsobservatorium).

Meerdere symptomen

Hyponatriëmie wordt vaak bevestigd door een bloedtest. Het advies van een arts is altijd essentieel gezien de mogelijke ernst. Bepaalde waarneembare elementen kunnen je echter al waarschuwen:

  • Een lethargische toestand
  • Verward gedrag, delirium of zelfs tekenen van prikkelbaarheid.
  • Misselijkheid met (of zonder) braken.
  • Hoofdpijn
  • Convulsies, beven, krampen.
  • Coma in de ernstige vorm.

Wat zijn de behandelingen?

Voor hyponatriëmie, zoals voor andere pathologieën, zal de enige juiste diagnose worden gesteld door de arts, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Een vermindering van de waterinname (of waterbeperking) zal vaak worden aanbevolen, met een bereik tussen 500 en 1000 ml per dag. Dit kan worden aangeboden in de vorm van alternatieven, zoals fruit of soep, of met water gevulde groenten. Soms worden medicijnen voorgeschreven om overtollig water te verwijderen. En de meest ernstige gevallen zullen meestal naar het ziekenhuis worden doorverwezen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2022