pilates of yoga

Pilates of yoga: wat past beter bij jou?

De low-impact sporten pilates en yoga zijn enorm in populariteit gestegen. Hoewel ze voor velen op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, blijkt de realiteit veel diverser. Het kiezen tussen pilates en yoga kan daarom lastig zijn. Laten we eens dieper ingaan op de verschillen tussen deze twee populaire praktijken en ontdekken welke het beste bij jou past.

Leestijd: 3 minuten

Wat is pilates?

Pilates is een trainingsmethode gericht op het verbeteren van de houding. Deze workout richt zich op het versterken van diepe spieren, flexibiliteit, evenwicht, coördinatie en het bevorderen van een goede houding, ontworpen door Joseph Hubertus Pilates aan het begin van de 20e eeuw. Pilates-oefeningen worden uitgevoerd met behulp van verschillende bewegingen op een mat of speciale apparatuur, zoals een reformer.

Deze oefeningen kenmerken zich door kleine, langzame en gecontroleerde bewegingen, waarbij het lichaamsgewicht als weerstand wordt gebruikt. Pilates biedt veel gezondheidsvoordelen, waaronder blessurepreventie en revalidatie bij chronische blessures, dankzij de lage impact op de gewrichten.

Hoewel pilates thuis kan worden beoefend, is het voor de eerste keren het best om een instructeur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de oefeningen correct worden uitgevoerd. Op sociale media zien we vaak geweldige resultaten voorbij komen, maar voor het behalen van merkbare resultaten zal je toch een beetje geduld moeten hebben. Met wat doorzettingsvermogen zou je ongeveer na een jaar je doelstelling kunnen behalen.

Verschillende soorten pilates

Waar je dacht dat pilates an sich al vorm van sporten is, is niets minder waar. Door de jaren heen is het geëvolueerd in verschillende soorten die je kunt uitvoeren:

Mat pilates: oefeningen op een mat. Richt zich op algehele kracht, flexibiliteit, coördinatie en houding.

Reformer pilates: met een speciaal apparaat genaamd de reformer, dat bestaat uit een schuivende platform, veren en handgrepen. Richt zich op het versterken van spieren, verbeteren van flexibiliteit en het bevorderen van een goede houding, met extra nadruk op weerstandstraining.

Pilates cadillac: ook wel bekend als de trap table. Een veelzijdige workout met behulp van verschillende bevestigingspunten en accessoires zoals trapezes, touwen en straps. Richt zich op het verbeteren van de algehele kracht, flexibiliteit en mobiliteit, met de nadruk op stretching en versterking van diepe spieren.

Pilates chair: maakt gebruik van een stoel met verstelbare pedalen en handgrepen, waardoor het mogelijk is om de kracht, stabiliteit en coördinatie te verbeteren, met specifieke nadruk op de spieren van de benen, billen en core.

Barre pilates: een combinatie van pilates-oefeningen en ballettechnieken, uitgevoerd met een balletbarre. Barre pilates richt zich op het verbeteren van de houding, flexibiliteit, kracht en stabiliteit, met specifieke aandacht voor de spieren van de benen, billen, buik en rug.

Wat is yoga?

De term “yoga” is afkomstig uit het Sanskriet, een oude taal die wordt gebruikt in het hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme. Het Sanskrietwoord “yuj”, wat “verenigen” of “jukken” betekent, vormt de basis van yoga. Deze eeuwenoude spirituele praktijk heeft als uiteindelijk doel stress te verminderen en een diepere verbinding met zichzelf te vinden door middel van beweging, meditatie en ademhalingstechnieken. Yoga kan stress en angst verlichten en de slaapkwaliteit verbeteren dankzij de meditatie- en ademhalingsoefeningen die een integraal onderdeel vormen van de sessies. Bepaalde houdingen kunnen ontstekingen verminderen, de cardiovasculaire gezondheid bevorderen, de bloeddruk verlagen en het immuunsysteem versterken.

Verschillende soorten pilates

Door de jaren heen heeft yoga zich ontwikkeld en zijn er vele verschillende stromingen ontstaan:

Hatha yoga: legt de nadruk op ademhaling, basishoudingen en ontspanning.

Vinyasa yoga: verbindt ademhaling met dynamische bewegingen.

Ashtanga yoga: is een intensieve stijl, bestaande uit zes series met elk veertig houdingen, die in een vaste volgorde worden uitgevoerd.

Iyengar yoga: meer gericht op spiritualiteit, benadrukt het belang van houdingen en ademhaling voor het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.

Bikram yoga: ook bekend als hot yoga, wordt beoefend in een verwarmde ruimte van meestal rond de 35-42 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid en omvat een vooraf bepaalde reeks houdingen.

Kundalini yoga: richt zich op de chakra’s en het vrijkomen van energie in het lichaam.

Restorative yoga: ondersteunt het lichaam met zachte en rustgevende houdingen, vaak met behulp van specifieke hulpmiddelen.

Yin yoga: rekt het bindweefsel uit door houdingen langer vast te houden.

Pilates of yoga, wat past bij jou?

Yoga richt zich dus op het verbinden van lichaam en geest via meditatie en houdingen, terwijl pilates zich concentreert op het versterken van spieren, met name de kernspieren, door gecontroleerde bewegingen en ademhalingstechnieken. Misschien dat je nu al een beetje beter of pilates of yoga beter bij jou past. En anders moet je voor jezelf beslissen welk resultaat je wil behalen. Yoga is de betere keuze als je een langzamere workout verkiest met aandacht voor je geestelijke welzijn. Als je op zoek bent naar een dynamischere training die gericht is op kracht en het versterken van je core, sluit pilates beter aan bij je behoeften. En anders zouden we zeggen: probeer beide lessen gewoon eens uit!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024