Sinds het begin van de gezondheidscrisis zijn buitensporten populair geworden. Ze zijn makkelijker te oefenen en ze dragen minder risico op een eventuele besmetting. Daarbij ook golf, vaak beladen met de clichés sport voor rijkelui, nogal mannelijk, uitputtend. Stuk voor stuk misvattingen die de federaties op alle denkbare manieren proberen te counteren. Met succes overigens als we mogen afgaan op de diversiteit van de spelers die op de golfbaan aanwezig zijn, want mannen en vrouwen, jong en oud. Vergeet dus het ouderwetse en seksistische acroniem dat jarenlang circuleerde: ‘Gentlemen only, Ladies forbidden’. Vandaag eisen de vrouwen hun plaats op in de golfwereld, met handicaps die evenwaardig zijn aan die van de mannen.
Ons land telt 75.000 officieel geregistreerde golfers. Daarbij een derde vrouwen, die het helemaal naar hun zin hebben in de ruim 90 Belgische clubs. Speelsters die de bewondering van hun mannelijke tegenhangers genieten omdat hun swing vloeiender is, harmonieuzer, regelmatiger. Zoals dat wellicht ook voor jou het geval wordt na een beetje regelmatig oefenen.
Als je overweegt om met golf te starten, hou dan deze uitspraak van Marilyn Monroe in gedachten: ‘Een slimme vrouw speelt tennis, golf en piano.’ Haar acteerwerk op het scherm was weliswaar van een andere orde dan haar swing, maar bon, dat is een detail…
Hoe starten?
Probeer golf niet in je eentje te leren, want dan zit je meteen goed fout. Zoals sportcoach Adrien Schollaert bevestigt: “In je eentje leren, is zeker niet de juiste manier om met golf te beginnen. Daar zijn heel wat redenen voor. De eerste – meteen ook de belangrijkste – is dat je het risico loopt vanaf het begin slechte technieken te implementeren. Dit zogeheten spiergeheugen blijkt achteraf zeer moeilijk te corrigeren, want je maakt heel snel gebruik van weinig precieze en niet-efficiënte bewegingen die op termijn zelfs nefast kunnen zijn voor je gezondheid. Met het risico op een spierscheur. En dan heb ik het nog niet over de schade aan het terrein. Ik wil niet voor mijn eigen winkel preken, maar enkele uren les met een erkende teaching pro zijn een must. Die tips zullen zeer nuttig blijken om de juiste bewegingen aan te leren.”
Supergezond
Waarom golf vanaf je 50e? En waarom is dit goed voor mijn gezondheid? Het zijn vragen die de vijftiger zich ongetwijfeld stelt vooraleer de eerste stap te zetten. Terwijl er hoegenaamd geen reden is tot bezorgdheid, ook niet gezien het lage risico op blessures. “Er is geen ideale leeftijd om met golf te beginnen. Ik begeleid zowel zeer jonge als oudere spelers, soms zelfs rijpe zeventigers. Het leuke aan golf is dat het een band tussen de generaties kan scheppen. Het is niet ongewoon om grootouders samen met hun (klein)kinderen te zien spelen”, aldus Adrien Schollaert.
Vanuit fysiek oogpunt is golf een uithoudingssport die vooral gebaseerd is op wandelen. Bij een partijtje op een 18 holesbaan loopt dit doorgaans op tot zo’n 10 km. Perfect dus voor het versterken van de gewrichten en voor het cardiovasculaire systeem. Ideaal ook voor het hart, want minder hypertensie en cholesterol. Bij regelmatig golfen stijgt de levensverwachting met liefst 5 jaar. Het zou zonde zijn om daar niet van te profiteren.
Bovendien verbrand je tussen het slaan en het stappen heel wat calorieën, wat je figuur ten goede komt. Ander voordeel van golf is dat het je evenwicht versterkt, dat vaak verzwakt met ouder worden. Een beter evenwicht impliceert minder risico op vallen en breuken.
Wat de spieren betreft: golf zet er heel wat aan het werk. Deze worden gebruikt voor de technische bewegingen. Het ganse lichaam wordt betrokken: billen, schouders, polsen, dijen, kuiten… Golf is een complete sport met heel wat voordelen en het is ook goed voor de mentale gezondheid.
Golfen betekent inderdaad meer dan een wit balletje van de ene hole naar de andere slaan. Deze sport vereist ook een voortdurende concentratie en bezinning. Excellente oefeningen om je brein gezond te houden. En de effecten van neurologische veroudering extra te vertragen.
Bovendien genereren de rustgevende omgeving van de golfbaan en het spelen in openlucht een anti-stress effect. Ideaal om je alledaagse beslommeringen helemaal te vergeten. Voor zover je natuurlijk niet vergeet om je smartphone uit te zetten bij het spel…
Golf is een sport die ook een grote sociale interactie tussen de spelers garandeert. Door in dezelfde club te spelen, leer je andere golfers kennen. Ideaal voor zij die ietwat geïsoleerd leven en op het parcours of in het clubhouse contacten kunnen leggen. Er worden op de golfbaan ook heel wat zakelijke deals gesloten, want er is niet alleen de rust, maar ook de discretie. Niemand die kan meeluisteren…
Minpunten? Die zijn er nauwelijks. Niettemin is het een goed idee om je arts te raadplegen als je problemen hebt met je hart, gewrichten en longen. Goed opwarmen voor je start is zeer belangrijk en natuurlijk dienen ook de veiligheidsvoorschriften in de club opgevolgd. Zelfs als ben je daarmee de bal kwijt. Dat is eigenlijk het enige grote risico in deze sport.
Wat heb je nodig?
Voor efficiënt golf in optimale omstandigheden is de juiste uitrusting noodzakelijk. Er zijn voldoende gespecialiseerde dealers en ervaren spelers die je daarbij kunnen helpen. Om te starten en niet meteen al te veel geld uit te geven, volstaat een basisset (7 clubs is voldoende). Die is vanzelfsprekend aangepast aan de vrouwelijke lichaamsbouw. De clubs zijn dus korter en lichter. Hoewel de clubs deze uitrusting verhuren, is het toch aangeraden om die zelf te kopen. Zo kan je spelen waar en wanneer je maar wil. Reken een gemiddeld budget van 500 tot 1500 euro. Om je uitrusting te dragen, heb je een golftas nodig. Kies voor een lichtgewicht, zodat dit geen last wordt op het parcours. De kleine pitch repair is een must om de greens in goede staat te houden en verder heb je natuurlijk tees nodig (om de bal bij het afslaan te plaatsen) en ballen. In het begin raak je er best wat kwijt. Dure ballen hoeven dus niet. Geen Penfolds dus, de reproducties van de ballen die James Bond gebruikte in Goldfinger. Kies veeleer een type bal dat aansluit op de slagkracht van de vrouw. Wilson en Callaway zijn bekende merken.
Hoewel de etiquetteregels de voorbije jaren zijn versoepeld, kan je niet zomaar in om het even welke sportkledij golfen. Je moet dus een tenue vinden dat aansluit op de standing van je club. Zonder je persoonlijk comfort te vergeten. Heel wat damescollecties houden je elegant, zowel op als naast de golfbaan. Diepe zakken zijn handig, bv. voor een reserve golfbal. De polo (met kraagje) is vaak verplicht. Kies voor ademende stoffen. Een hoofddeksel is aanbevolen, zowel in de zomer als in de winter, of bij regen. Vergeet ook de golfhandschoen niet. Hij voorkomt blaren en verstevigt de greep. Je draagt de handschoen links als je rechtshandig bent, en omgekeerd. Al zijn er ook golfers die twee handschoenen aantrekken. Golfschoenen koop je met of zonder (soft) spikes. Zij verzekeren het evenwicht en zorgen ervoor dat je niet wegschuift.
Klaar om te starten: wat nu?
De beste manier om met golf te beginnen, is even te grasduinen bij verschillende clubs. Zo vind je er zeker een dicht bij huis met een goede infrastructuur, een coach waarmee het klikt en keurige oefenfaciliteiten. Surf dus zeker naar de websites van de Koninklijke Belgische Golf Federatie (www.golfbelgium.be) en de regionale federaties Golf Vlaanderen (www.golfvlaanderen.be) en Association Francophone Belge de Golf (www.afgolf.be). Beperk je niet tot één keuze, maar loop binnen in verschillende clubs. Vergelijk de starterspakketten, de gratis initiatiesessies en de individuele en groepslessen en -tarieven.
Welk type opleiding je kiest? Dat hangt af van je persoonlijke verwachtingen. Om goed en snel te leren, gaat er niets boven een individuele begeleiding. Goedkoper zijn groepscursussen, met als voordeel dat je andere beginners ontmoet en samen progressie boekt. Een derde oplossing combineert alle voordelen: een stage. Theorie en intensief oefenen. De kostprijs varieert van club tot club. Aan jou om de clubs in je omgeving te verkennen en de prijskaartjes te toetsen aan de infrastructuren en de banen. Zo zijn er clubs waar je beperkt wordt tot de oefenbaan, maar andere waar je al snel en volgens je niveau de 6-, 9- of 18 holesbaan mag betreden, al dan niet onder begeleiding. Op zeker ogenblik verwerf je dan een officiële handicap. Dat getal of cijfer geeft je niveau aan ten opzichte van het parcours. Om een lang verhaal kort te maken: hoe lager de handicap, hoe beter de speler.
Zoals voor elke sport is het een goed idee om een verzekering af te sluiten die je beschermt tegen allerlei narigheden, zoals diefstal van je uitrusting, schade door een bal aan een voertuig, blessures, enz. Weet dat alle houders van een federale kaart via de golfpolis door de Vlaamse en de Franstalige golffederaties verzekerd zijn bij Ethias. Deze verzekering is wereldwijd geldig en dekt zowel burgerlijke aansprakelijkheid als lichamelijke ongevallen. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden een extra polis aan die vergoedingen voorziet bij schade aan golfmateriaal, het lidgeld terugbetaalt (bv. na ongeval), een vergoeding voorziet bij een ‘hole in one’ (waarbij het de gewoonte is om te trakteren!) en de huur van vervangingsmateriaal (bv. bij diefstal). Je makelaar vertelt je daar graag meer over!
Nog snel een paar richtlijnen
Eerst en vooral: om in een club te kunnen spelen, heb je een federale kaart nodig. Als beginner moet je je registreren door een startpas te kopen. Als je start op een club en er langer dan een maand actief bent, moet je club minimaal een stagiairekaart aanvragen. Deze kaart is maximaal één jaar geldig en geeft je alle voordelen van een federale kaart (al is ze wel enkel geldig op je homeclub). De verplichte federale kaart kost 60 euro. Zij geeft toegang tot je club en dekt de verzekering. Deze kaart is gelinkt aan je club (als je een andere club kiest, zal je een nieuwe kaart moeten aanvragen).
Verder lezen? Je leest het volledige artikel in de voorjaarseditie van Fifty&Me, die nu in de winkel ligt. Meer prachtige interviews lezen? Haal ‘m nu of abonneer.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © Shutterstock