overdag slaap

Val je overdag weleens in slaap? Dan moet je hiervoor uitkijken

Val je soms na de lunch in slaap en kun je tijdens een film in de avond ook maar moeilijk je ogen open houden? Dan kan dat duiden op een slechte gezondheid…

Leestijd: 2 minuten

Slaappatroon

Je slaappatroon verandert als je ouder wordt. Je slaapt lichter, wordt vaker wakker en ervaart minder vaak diepe slaap. En dan is dat vooral bij vrouwen het geval. Daarbij moet overigens een verschil gemaakt worden tussen even wegzakken overdag en slaperigheid. Dat laatste wijst op een behoefte aan slaap, terwijl wegsuffen andere oorzaken kan hebben. Een middagdutje op z’n tijd is dus niet erg, maar wanneer zit er meer achter?

Slaapproblemen

Slaap je overdag, dan doe je iets dat niet helemaal binnen de interne biologische klok past. En alles wat je overdag slaapt, slaap je ‘s nachts niet meer en daarnaast versuft je brein en gaat het dus sneller achteruit. Voel je je overdag toch vermoeid en slaperig, heb je minder energie en concentratie en kom je soms ongeïnteresseerd over? Dan kan dat op een slaapprobleem wijzen zoals insomnia, rustelozebenensyndroom of slaapapneu. Bij de diagnose slaapapneu stokt de adem stokt tijdens de slaap. Van die groepen weten we dat ze een sterk verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten.

Hoe je het herkent? Erg hard snurken. Als je alleen slaapt, kun je de geluiden opnemen met je gsm en daarna afluisteren. Verder is vermoeidheid overdag een belangrijke indicatie, net als ‘s nachts wakker worden met een droge mond, benauwdheid en/of hoofdpijn. Je arts kan de beste medicatie vooral voorschrijven op basis van het slaapprobleem, dus het is zeker aan te raden om bij een vermoeden een afspraak te maken.

Wat kun je ertegen doen?

Wat je – naast een afspraak maken bij de arts – kunt doen om minder vaak weg te dommelen? Naar buiten gaan, bewegen en in het licht zitten. Je moet je hersenen activeren door activiteiten te plannen. Zorg dat je iets hebt om je op te richten zodat je je eerder daar op kunt richten dan jezelf af te vragen wanneer je weer naar bed kunt gaan.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024