elektrostimulatie

Pijn na sporten? Ontdek de voordelen van elektrostimulatie

Het is een feit dat sport op vijftigjarige leeftijd soms bepaalde pijn of moeilijkheden bij het herstel veroorzaakt. Gelukkig zijn er oplossingen zoals elektrostimulatie, met bewezen positieve effecten.

Leestijd: 2 minuten

Praten over elektrostimulatie kan bij sommige mensen een zekere angst oproepen omdat ze bang zijn dat het pijn zou doen, maar dat is niet het geval. Deze techniek, die door de medische wereld wordt erkend, heeft alleen maar gunstige effecten. Zowel voor de spieren als voor het figuur.

Elektrostimulatie in het kort

Elektrostimulatie is zeer populair geworden en is gebaseerd op een eenvoudig principe. Met behulp van op het lichaam geplaatste elektroden wekt het apparaat elektrische stromen op met een variabele frequentie, duur en intensiteit. Het effect is dat de spier samentrekt alsof het commando uit de hersenen komt.

Wie kan de methode gebruiken?

Elektrostimulatie (ook elektrotherapie genoemd) wordt niet alleen voor en na lichamelijke inspanning gebruikt, maar wordt ook door fysiotherapeuten toegepast om chronische pijn te verminderen van peesontsteking, spit, ischias of de naweeën van spierscheuringen bijvoorbeeld. Studies hebben aangetoond dat een elektrische impuls de pijn kan verlichten door het genereren van anti-pijn stoffen die van nature door het lichaam worden geproduceerd. Elektrostimulatie wordt het meest gebruikt voor uithoudingssporten.

Een kostbare bondgenoot voor het perineum

Voor vrouwen die lijden aan incontinentie, wat vaak voorkomt tijdens de menopauze of bij intensieve lichaamsbeweging, is elektrostimulatie doeltreffend. Deze oefening helpt om het perineum te verstevigen, een frequente bron van vrouwelijke problemen. In de praktijk vindt perineale elektrostimulatie, uitgevoerd door een fysiotherapeut, plaats door een sonde in de vagina in te brengen of uitwendig te plaatsen.

Wat zijn de voordelen?

  • Verzachtend effect na het sporten
  • Warmt de spieren op voor een sportsessie
  • Verlichting van spierpijn (krampen, verrekkingen, enz.)
  • Verstevigend effect op de buik, billen en buikspieren
  • Helpt tegen migraine
  • Verlichting van pijn door artrose en reuma
  • Goed voor lichaamsdelen die geïmmobiliseerd zijn na een verwonding of operatie
  • Helpt tegen cellulitis

Hoe werkt het?

Voor medisch gebruik kan het verstandiger zijn een arts te raadplegen om eventuele contra-indicaties te voorkomen en een professionele fysiotherapeut die over de apparatuur en de opleiding beschikt om doeltreffender te zijn. Voor andere toepassingen zijn er op de markt verkrijgbare apparaten (met name in apotheken) waarmee thuis elektrostimulatiesessies kunnen worden uitgevoerd. Het gebruik ervan is zeer eenvoudig en de beschikbare apparaten maken een verzachtend of stimulerend effect mogelijk, naar gelang van de behoeften van de sportster. Elektrostimulatie wordt op TV vaak aangeprezen als een manier om spieren op te bouwen of gewicht te verliezen, maar de realiteit is heel anders. Het brengt de hierboven beschreven voordelen, maar moet worden gecombineerd met een sportieve activiteit voor wie wil profiteren van gevormde buikspieren of billen. Wat de keuze van een merk betreft, worden Compex, Tesmed, Prorelax of Cefar tot de aanbevolen elektrostimulatoren gerekend.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022