kramp nacht

Hoe voorkom je kramp midden in de nacht?

Op een pijnschaal van 1 tot 10 staan nachtelijke krampen zonder twijfel zeer hoog. Een vervelende pijn, maar gelukkig wel eentje die vaak maar een paar minuten duurt.

Leestijd: 2 minuten

De komst van kramp wordt vaak aangekondigd door bepaalde tekens. Je kunt het voelen opbouwen. Met een spier die verstijft, voordat het leidt tot een krachtige pijn die je bijna misselijk maakt. Een kramp die meestal ‘s nachts optreedt, meestal in de onderste ledematen. Wat kan er gedaan worden om het te verlichten?

Wat veroorzaakt nachtelijke krampen?

De oorsprong van nachtelijke pijn is nog steeds slecht verklaard. Maar het lijkt verbonden te zijn met verschillende triggers. Zoals een dieet dat te laag is in vezels, magnesium, calcium en kalium. Wat in medisch jargon een elektrolyt stoornis wordt genoemd.

Onvoldoende hydratatie kan ook een rol spelen. Of overmatige sportbeoefening, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (anticholesterolen, bronchodilatoren, diuretica of laxeermiddelen, enz.), bepaalde bestaande pathologieën (zoals diabetes) of gewoonweg de leeftijd (met een verkorting van de myotendineuze structuren). Studies wijzen ook op de invloed van stress en vermoeidheid bij het uitlokken van deze nachtelijke krampen.

In sommige ernstige, maar zeldzame gevallen kunnen krampen gepaard gaan met neurologische aandoeningen, zoals neuropathieën.

Lees ook
Waarom voldoende water drinken de sleutel is tot gezond ouder worden >

Drie profielen van lijders springen eruit: atleten, zwangere vrouwen en ouderen. Uit verschillende beschikbare studies blijkt dat deze krampen, die in de medische wereld bekend staan als idiopathische nachtelijke krampen, voorkomen bij 40 tot 50% van de mensen boven de 50 jaar.

Wat zijn de kenmerken van deze krampen?

Deze krampen doen zich vooral ‘s nachts voor en treden spontaan op, onafhankelijk van spieractiviteit. Het getroffen gebied zijn de buigspieren, d.w.z. de kuit, de voet of de tenen. De pijn is plotseling maar meestal van korte duur. Ook al kan het ongemak in de getroffen spier nog enkele uren aanhouden.

Eenvoudige maar doeltreffende remedies

Om deze nachtelijke krampen te behandelen, raden sommige mensen aan een mengsel van etherische lavendelolie en jojobaolie op het gewoonlijk getroffen lichaamsdeel aan te brengen. Of een remedie van de grootmoeder: blootsvoets over de vloer lopen. Of een cirkelvormige massage op het getroffen gebied. Voor sporters is het beste preventieve advies zich te concentreren op de warming-up.

Voor iedereen geldt dat een evenwichtige voeding helpt om de tekorten te vermijden die krampen veroorzaken. Met meer vezels en magnesium op het menu. Een dieet ook zonder alcoholconsumptie, die aanvallen uitlokt.

Wanneer moet u een dokter raadplegen?

Het is niet nodig een arts te raadplegen of medicijnen tegen krampen te nemen. In geval van herhaalde krampen moet echter een medisch, vaak multidisciplinair consult worden overwogen om de oorzaken van deze krampen vast te stellen. Deze kunnen van hormonale, neuromusculaire of vasculaire oorsprong zijn. Een aanhoudende pijn die niet verwaarloosd mag worden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024