e-bike winter

Waar je op moet letten als je op een e-bike fietst in de winter

E-bikes zijn een van de populairste nieuwe tech-categorieën van het moment, die fitness combineren met elektrisch vervoer. Haal je die van jou ook regelmatig in de winter buiten? Dan heb je misschien gemerkt dat je e-bike niet fietst zoals-ie in de zomer doet. En het is best belangrijk voor de levensduur van je fiets dat je hier rekening mee houdt.

Leestijd: 2 minuten

E-bikes zijn hot

Het is geen wonder dat e-bikes zo goed verkopen; ze maken het fietsen een stuk gemakkelijker zonder de training volledig weg te nemen die je krijgt van het trappen. Door elektrische kracht toe te passen op het trappen, haalt het toestel het vervelendste werk voor jou weg, zodat jij alleen nog maar van der ervaring kunt genieten terwijl je vooralsnog inspanning doet. Er bestaan zelfs modellen die het fietsen 100% van je kunnen overnemen.

Een tochtje in de winter

Op droge dagen in de winter kan het dus nog steeds heel fijn zijn om de e-bike uit de garage te halen. Maar met temperaturen richting het vriespunt, heb je wél misschien gewerkt dat je accu minder goed presteert. Dat komt omdat de accu gevoelig is voor kou. Als het koud is, stroomt de energie minder makkelijk door het systeem en veroorzaakt een kleinere actieradius van zo’n 10 tot 15 procent.

Wat moet je doen?

Om je accu in goede conditie te houden, en te voorkomen dat je de levensduur verkort, is het belangrijk dat je ook in de winter regelmatig de e-bike gebruikt. Staat de fiets zelfs wekenlang stil, dat kan er een diepontlading optreden en kan de accu helemaal niet meer worden opgeladen. Vervangen is dan de enige oplossing – en die prijzen kunnen oplopen van zo’n 300 tot wel 1.000 €. Autsj. Opladen na elke rit is niet nodig, maar het is niet verstandig om door te rijden tot de accu helemaal leeg is. Eenmaal per maand opladen in de tijd dat de e-bike minder of niet gebruikt zal voldoende zijn. En vergeet ook niet het display van de fiets te halen; deze kan namelijk kapotvriezen.

Lees ook
Deze nieuwe romantische fietsroute leidt je van Parijs naar de kust van Normandië >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023