Waarom wandelen het nieuwe joggen is!

Leestijd: 4 minuten

U beschouwt zichzelf niet als een sportief persoon? U zal nooit ofte nimmer een strakke sportoutfit aantrekken om u in het zweet te werken? Dan is dit een boek voor u! In ‘Wandel je fit’ zet Bert Ackaert u aan om fitter te worden met eenvoudige wandelingen.

wandelen-zee-life-magazine

Zeg dat Hippocrates het gezegd heeft: “Wandelen is het beste medicijn van de mens.” Sport- en gezondheidsexpert Bert Ackaert kan het alleen maar eens zijn met de Griekse arts. Een fitte levensstijl helpt aandoeningen als hart- en vaatziekten of diabetes te voorkomen, en volgens Bart Ackaert kunnen we die mate van fitheid zeker bereiken door te wandelen.
Bovendien haalt hij alles uit de kast om u aan het wandelen te krijgen én te houden. Met behulp van tests, ontluisterende inzichten en voorbeeldschema’s maakt hij van uzelf uw eigen coach. Life Magazine legde hem 3 vragen voor:

1. Wat is er zo interessant aan wandelen? Telt het trouwens wel als ‘sporten’?

bert-ackaert-life-magazine

Bert Ackaert: “Dit boek is bedoeld voor mensen die niet of weinig bewegen maar die er wel een gewoonte van willen maken. Wandelen is heel eenvoudig waardoor de drempel laag is, en zelfs korte wandelingen kunnen al heel wat gezondheidswinst opleveren. Bovendien spelen er veel cross over-effecten mee. Er zijn niet alleen de positieve gevolgen van het bewegen, maar wie beweegt gaat bijvoorbeeld automatisch meer op zijn voeding letten, beter slapen én nog meer zin krijgen om te bewegen.
“Ik wil de mythe ontkrachten dat wie wandelt, geen sportief persoon is. Iemand die twee keer per week gaat joggen maar verder amper beweegt, kan minder fit zijn dan iemand die elke dag de kinderen met de fiets naar school doet of op voor zijn job fysiek werk verzet. Je hoeft niet veel te sporten om fit te worden. Zitten is het nieuwe roken, ik wil die andere manieren van bewegen in the picture zetten.”

2. U heeft het recept om onze goede voornemens om meer te bewegen écht vol te houden?

“Vergelijk het met vermageren. Het is logischer om je voedingsgewoontes op lange termijn aan te passen dan om jezelf op een zwaar dieet te zetten. Dat werkt totaal niet, en toch trappen nog veel mensen in de val. Met bewegen is het net hetzelfde. Hoge intensiteitsporten zijn in, maar mensen die niet veel bewegen houden dat maar twee weken vol, zijn dan helemaal gedegouteerd en staan weer bij af.”

3. Welke voordelen heeft wandelen voor 50-plussers?

“Het probleem is dat na je vijftigste je spieren wat stijver worden, je minder lenig wordt, je gewrichten pijnlijk kunnen zijn. Er bestaan bijna geen lagere impactsporten dan wandelen en je hebt er geen moeilijke technieken voor nodig. Als je als senior een paar keer per week gaat wandelen, komt er letterlijk en figuurlijk veel in beweging. Als mensen stoppen met bewegen, gaat het vaak zienderogen achteruit met hun gezondheid.”

Nog niet helemaal overtuigd…? Laat u overhalen door de getuigenissen in het boek!
Zo vertelt Sven Ornelis dat hij maar liefst 33 kilogram vermagerde door te wandelen. “Al snel voelde ik me duizend keer beter: meer energie doorheen de dag, een betere nachtrust, minder last van stress. Hoe meer ik mezelf zag veranderen, hoe liever ik ging wandelen. Ook mijn dokter geloofde zijn eigen ogen niet: op een half jaar tijd daalden mijn hartslag, bloeddruk, cholesterol en lichaamsgewicht spectaculair.
Ook Karen Daemen drukt u op het hart om toch maar de stap te zetten: “Start klein en vertrouw erop dat deze kleine inspanningen over een langere periode een wereld van verschil maken. Ergens in jou zit nog steeds het kind dat geniet van springen, dansen, spelen en zingen. Breng dat maar opnieuw tot leven.

Bert Ackaert, Wandel je fit. De makkelijkste weg naar een betere conditie (Lannoo), 19,99 euro.
wandeljefit.com


Inspiratie nodig voor de mooiste wandelingen?

wandelboek-wandelen-life-magazine Lannoo brengt volgende maand een nieuwe versie uit van het Groot Wandelboek Vlaanderen. Een standaardwerk met 75 prachtige tochten, goed voor zo’n 700 km wandelplezier. Centrale thema’s in deze Vlaanderengids zijn vergeten stukjes natuur en rustige dorpjes.  Elke wandeling is uitgetekend op een overzichtelijke kaart en bij iedere tocht hoort een uitgebreide blok praktische informatie.

Michaël Cassaert, Groot wandelboek Vlaanderen (Lannoo), 616 blzen, 24,99 euro.

– Wil u een dagje de natuur intrekken met de kleinkinderen? De blog Zondag Bosdag van Sarah Devos tipt u over de mooiste daguitstappen in het groen.

zondagbosdag.wordpress.com© Fiftyandme 2024