wall pilates

Wall pilates: de trendy sport die je het gedroomde lichaam kan geven

Pilates is heel bekend, maar hoe zit dat mijn de variant wall pilates? Een nieuwe trendy sportpraktijk, maar wat is het en waarom is het zo trendy?

Leestijd: 2 minuten

Hou je van pilates, maar ben je op zoek naar iets nieuws? Dan is wall pilates zeker een uitdaging voor jou. De ideale variant om opnieuw te gaan sporten en iets nieuws uit te proberen. Deze mildere sport is ideaal om je lichaam fit te houden en je figuur te verstevigen.

Wat is wall pilates?

Wall pilates komt rechtstreeks uit de Verenigde Staten en is een spierversterkende techniek. Bij deze variant speel je met je lichaamsgewicht en de door de muur uitgeoefende weerstand. Ook al is het een sport met weinig risico, medisch advies kan nuttig zijn, vooral voor mensen met gewrichtsproblemen. Wall pilates is gemakkelijk te beoefenen, wat waarschijnlijk zijn populariteit op sociale netwerken verklaart. Nood aan extra begeleiding? Youtube is je leermeester, waar  en wanneer je maar wilt. Het aantal gespecialiseerde kanalen, zoals Gayana Life, is groot. Deze geven je de nodige inspiratie en motivatie, met een breed scala aan oefeningen die volledig becommentarieerd zijn.

Wall pilates in de praktijk

Qua uitrusting en accessoires heb je niet veel nodig. Heb je een vloermat, een sportpak en een muur? Dan ben je er helemaal klaar voor. Hoe begin je eraan… “Tegenover de muur staat of ligt de sporter op de rug. Liggend wordt het buikgebied meer versterkt, terwijl de oefeningen in staande positie een gerichter effect hebben op de wervelkolom. Een van mijn favoriete oefeningen is de plank tegen de muur, die de schouders, de rugspieren en de buikspieren traint. In de klassieke push-up positie, met samengetrokken buikspieren, doe je die tegen de muur. Je drukt je tegen de muur aan, alsof je hem weg wilt duwen. In buikligging kun je met de brug tegen de muur je buikspieren, billen en dijen trainen. Oefeningen zijn doeltreffend wanneer ze langzaam en gecontroleerd worden uitgevoerd. Enkele lessen onder begeleiding helpen je dan ook de juiste houdingen aan te nemen,” legt Chantal Lobbes, sportcoach, uit. Wall Pilates kan worden beoefend als hoofdactiviteit of als opwarmingsoefening voor andere sporten. “Deze variant raad ik steeds aan als aanvulling op de klassieke pilates, om alle voordelen ervan te benutten. Als het doel niet is om af te vallen, kun je met een sessie wall pilates van 25 minuten ongeveer 50 calorieën verliezen. Omdat het zo gemakkelijk te doen is, zou wall pilates een routine moeten worden in het sportprogramma,” besluit Chantal Lobbes.

Voordelen van Wall Pilates

 • Rustige activiteit
 • Geschikt voor alle leeftijden en niveaus
 • Versterkt de billen en buikspieren
 • Uitstekende stressverlichting
 • Verhoogt de concentratie en het uithoudingsvermogen
 • Laag risico op blessures door de steun van de muur
 • Borst- en armwerk in staande houding
 • Gemakkelijk om de oefeningen te leren
 • Versterking van een goede houding
 • Afslanken van het figuur
 • Ideale sport om naar terug te keren na een ziekte of ongeval

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023