bewegen zonder huis verlaten

Zo kun je meer bewegen zonder het huis te verlaten

Voor mensen die niet graag naar de sportschool gaan, zijn er vele andere manieren om meer te bewegen en zo te genieten van de voordelen van een fit lichaam. Het huis kan een echt fitnessparcours worden.

Leestijd: 2 minuten

Steeds meer telewerken, lange werkdagen, slecht weer of gewoon de wens om thuis te blijven… Er zijn veel redenen waarom we ons ‘home sweet home‘ niet willen verlaten voor het half uurtje lichaamsbeweging dat we elke dag nodig hebben. Maar het is ook mogelijk om thuis meer te bewegen. En het is ook nog eens goed voor je. Laten we eens kijken hoe…

Je omgeving voorbereiden op meer beweging

“Wanneer meerdere generaties de woonruimte delen en de wens hebben zich te verplaatsen, kan het nuttig zijn om een ruimte voor te bereiden die vrij is van obstakels of valrisico’s. De eerste oorzaak bij valpartijen: tapijten. Deze moeten idealiter worden verwijderd uit ruimtes waar ze vaak worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor laag meubilair, waar u in een moment van afleiding tegenaan kunt stoten. Het is ook het beste om doorgangen in het donker te vermijden, die een bron van ongelukken kunnen zijn,” legt Sonia Roeland, levenscoach en zorgassistent, uit. En als er een ouder persoon in huis is, is het mogelijk en zelfs beter, om een professional uit te nodigen die kan kijken naar risico’s waar je misschien niet aan gedacht hebt.

Waarom we meer moeten bewegen

Volgens gegevens van de WHO moet een typische week gekenmerkt worden door ongeveer 150 tot 300 minuten matige activiteit, met 2 tot 3 keer per week spierversterkende oefeningen. Dit is gemakkelijker te bereiken als u dagelijks wat oefeningen doet om van de bank af te komen. Lichaamsbeweging is nodig voor een gezond hart en betere gewrichten en spieren. Daarnaast bevordert het ook het algemene welzijn te bevorderen. Het is belangrijk te benadrukken dat onvoldoende lichaamsbeweging leidt tot een 20-30% verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Bewegen is dus de boodschap!

Hoe je in huis kunt bewegen

  • De trappen in uw gebouw of huis op en neer gaan. Dit is een uitstekend en gratis alternatief voor de sportschool. Het versterkt de spieren van het onderlichaam, optimaliseert de ademhalingsfuncties en het is daarnaast goed voor het hart. Reken op 5 beklimmingen en afdalingen per sessie. Deze oefening is daarnaast ook goed om je beweeglijkheid te trainen.
  • 30 minuten bezig zijn met huishoudelijke taken kunnen leiden tot maar liefst 3000 stappen. Een uitstekend alternatief voor een wandeling.
  • Maak gebruik van online fitnesslessen of YouTube-kanalen. Verander je woonkamer in een minigym, zonder dat je de deur uit hoeft.
  • Door je stappen met een stappenteller te tellen, kun je jezelf uitdagen om je prestaties van dag tot dag te verbeteren. Een soort passieve maar onmisbare coach. De meeste tonen en registreren het aantal stappen, maar ook de hartslag, het aantal verbrande calorieën of de slaapkwaliteit (van gemiddeld 30 tot 100 euro).

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024