sportbeha zitten

Fitting guide: zo zou je sportbeha moeten zitten

Je goed in je vel voelen tijdens het sporten: wij vrouwen weten dat dat de goede sportbeha daar heel belangrijk bij is. Want hoe groot of klein je borsten ook zijn, tijdens het sporten hebben ze extra ondersteuning nodig. Om te checken of die van jou goed past moet je hier op letten:

Leestijd: 2 minuten

Stap 1: de pasvorm van de onderband

Een sportbeha moet goed zitten om te voorkomen dat weefsel beschadigt. Zoek daarbij eerst en vooral de goede pasvorm onder de buste. De onderband is de basis van elke sportbeha (tachtig procent van de steun komt ervan!), dus het moet goed aansluiten op de ribbenkast, direct onder de borsten. Een algemene richtlijn: als je meer dan twee vingers onder de onderste band kunt steken en deze van je lichaam af kunt trekken, en je hebt het gevoel dat je een goede hoeveelheid rek en ruimte hebt, dan is die onderste band hoogstwaarschijnlijk te groot voor je.

Pas ook de twee-vinger-regel toe aan de zijkanten en bij je oksels. Je wil twee vingers onder de band kunnen schuiven, maar daarbij geen extra ruimte hebben. Als je het gevoel hebt dat je meer dan twee vingers ruimte hebt en je kunt de band van je lichaam af rekken, is waarschijnlijk een kleinere maat nodig.

Stap 2: de juiste cupmaat

De cup is een ander belangrijk deel bij de ondersteuning. De cups van je sportbeha moeten je borsten volledig omsluiten en goed tegen je borsten aansluiten zonder te snijden bij de halslijn en/of de oksels. Bovendien mag je geen extra ruimte ervaren in de onderkant van de cup, het decolleté of de oksels.

Het kan makkelijk zijn om een sprotbeha te kiezen met uitneembare cups. Zo kun je meer ruimte of volume creëren als je dat nodig hebt. Als je het gevoel hebt dat de onderband goed past, maar je hebt meer ruimte nodig voor de cup, kies dan een maatje groter omdat je dan de spanning en ondersteuning verliest die de onderband biedt. Maar het beste zou zijn om dan voor een andere vorm of ander merk te gaan waarbij de twee delen wel goed passen.

Lees ook:
Sporten met je hond is een heel goed idee om deze 3 redenen >

Stap 3: de bandjes

Een vaak over het hoofd geziene stap om ervoor te zorgen dat je sportbeha goed past, is het controleren van de pasvorm van de bandjes. Ze zorgen voor de nodige spanning op de halslijn en onder de oksels om het gewicht van de borst te verdelen en de druk op de onderband te verlichten. Je wil er zeker van zijn dat ze niet te strak zitten en geen pijn doen in je nek of bij je schouders.

Als de bandjes verstelbaar zijn, trek ze dan niet strakker aan om andere pasvormproblemen te compenseren. Je zou kunnen denken dat je borsten meer steun krijgen door de bandjes strakker te doen en meer compressie te voelen, maar in werkelijkheid komt die steun van de onderste band. De bandjes zijn er alleen maar om de pasvorm te perfectioneren.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023