beste remedie kater

Wat is de beste remedie tegen een kater?

Een gezellige avond met veel alcohol gehad? Het resultaat kan een vreselijke kater zijn de volgende dag. Hoe kun je het verminderen?

Leestijd: 2 minuten

Bedrijfsborrels, diverse feesten en familiebijeenkomsten, er zijn soms (te) veel gelegenheden om alcohol te drinken. Dat zijn ook de gevolgen van die kater die wacht op degenen die hun grenzen overschrijden. Een toestand van dronken zijn, die vaak meer vrouwen dan mannen treft omdat ze gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van alcohol dan mannen.

Het voorkomen van binge drinken vooraf

Om problemen de volgende ochtend te vermijden, is het nuttig enkele raadgevingen te onthouden alvorens de avond te beginnen. Eén daarvan is het vermijden van het mixen van drankjes. Geen bier bij wijn, geen aperitief bij wijn. Dan, om je consumptie te beperken, drink je het best langzaam. Je glas zal minder snel leeg zijn en je zal nog een paar vullingen kunnen overslaan. Om de uitdrogende kant van alcohol te vermijden, is het drinken van veel water tussen elk glas alcohol uitstekend.

De symptomen van een kater

De dag na het feest is meestal niet zo feestelijk. Met hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en/of braken, een droge mond, een wasachtige teint… De in de alcohol aanwezige ethanol veroorzaakt deze reacties, die meer of minder uitgesproken zijn naargelang de persoon. Het slechte nieuws voor mensen van in de vijftig is dat de gevolgen van een kater intenser en langduriger zijn. Aangezien de stofwisseling verandert naarmate men ouder wordt, doet het lichaam er langer over om het teveel aan alcohol kwijt te raken. Alcoholgebruik kan andere, schadelijker effecten hebben wanneer het samen met medicijnen wordt ingenomen.

Lees ook
Is dit dan hét ultieme middeltje tegen een kater? >

Sulfieten in wijn kunnen de oorzaak zijn

De vreselijke hoofdpijn de volgende dag kan ook een reactie zijn op de sulfieten die in wijn aanwezig zijn. Zelfs in wijnen met een etiket zonder toegevoegde sulfieten. Sulfieten zijn van nature aanwezig in wijn, aangemaakt door gist. Zij hebben een dubbele rol: als antisepticum en als antioxidant om de kwaliteit van de wijn te behouden. Deze sulfieten kunnen bepaalde reacties veroorzaken, zoals maagpijn of ernstige hoofdpijn en kunnen ook worden aangetroffen in bier en sterke drank. De effecten zullen afhangen van de ingenomen hoeveelheid en je gevoeligheid voor dit allergeen.

Beste remedie tegen een kater

De meest rationele mensen zullen zeggen dat het enige wat je hoeft te doen om een kater te voorkomen is geen alcohol te drinken. Dat is waar, maar het is een beetje kortzichtig. De tweede waarheid om te onthouden is dat er geen wondermiddel bestaat om een kater te voorkomen. De dag na het feest is de meestal nog de effectiefste remedie tegen een kater, het nemen van een pijnstiller en veel water drinken om de uitdroging als gevolg van alcoholgebruik tegen te gaan. Dit fenomeen veroorzaakt hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Voor deze laatste twee symptomen kun je een goede kop gemberthee maken, dit is een specerij die ook vaak bij zwangere vrouwen bekendstaat om zijn anti-misselijkheid. Een ander doeltreffend grootmoeders recept is een goede kop soep voor de volgende dag met een eitje erbij. Het neutraliseert de gifstoffen die in de lever aanwezig zijn dankzij cysteïne, een aminozuur dat in het ei aanwezig is.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024