kanker en alternatieve geneeskunde

In hoeverre zijn kanker en complementaire geneeskunde compatibel?

Leestijd: 5 minuten

De hoop op genezing stuwt steeds meer kankerpatiënten in de richting van andere geneeskundige vormen of therapieën, zoals fytotherapie, homeopathie, mindfulness, relaxatie, massages, voedingssupplementen en acupunctuur.

Door Nathalie Evrard

Deze therapieën zullen de kanker nooit genezen, maar kunnen zij ook nuttig zijn als aanvullende behandeling? Hoe maakt u de juiste keuze? En hoe evalueert u dit met een open, maar tegelijk ook kritische blik? We bundelen de antwoorden van een aantal experts tijdens een recente info-ochtend in Brussel. Een initiatief van de Stichting tegen Kanker (STK).

Het is een feit dat heel veel kankerpatiënten hun toevlucht nemen tot niet conventionele geneesmiddelen’, stelt dr. Didier Vander Steichel, medisch en wetenschappelijk directeur van de STK. De karakteristieken van de ziekte, de onzekerheid over de evolutie, alsook het effect van de behandelingen: het zijn stuk voor stuk factoren die de zieken overtuigen om niet conventionele routes in te slaan. Opgelet: dit betreft hoegenaamd geen aanbod van nieuwe kankerbehandelingen, maar enkel over een goede begeleiding bij de ziekte.

Complementaire geneesmiddelen mogen nooit een behandeling vervangen die zijn efficiëntie bewezen heeft. ‘Wat belangrijk is binnen deze dynamiek, is dat men bij de zieke niet enkel de kanker behandelt, maar ook de symptomen die aan de kanker of behandelingen gelinkt zijn, en dit op de meest gepersonaliseerde manier. Concreet gaat dit dus over de manier waarop de patiënt geïnformeerd wordt en de sociale omkadering, met verder ook de behandeling van de chronische pijn, het reduceren van misselijkheid, ondervoeding, palliatieve zorgen…’

1. Met granulen?  

life-magazine-granule‘Hoewel homeopathie in de verste verte geen kankerbehandeling is, kan dit het algemeen gevoel verbeteren bij het aankondigen van de diagnose en tijdens de behandelingen. Het kan de neveneffecten afremmen’, aldus gynaecoloog Ingrid Theunissen. Door de verschillende etappes van het verzorgingsparcours te begeleiden geeft de klinische begeleiding aan dat homeopathie het lichaam op een natuurlijke wijze helpt, zonder ongewenste effecten en zonder de toegepaste therapie te verstoren.

Bij borstkanker is homeopathie bijzonder nuttig bij de post-kanker. Borstkanker is in bijna 80% van de gevallen hormoonafhankelijk. De hormonentherapie, die gedurende vijf jaar na de kanker wordt toegepast, vermindert statistisch gezien het risico van recidive van dit type kanker. Spijtig genoeg gaat dit gepaard met een aantal ongewenste neveneffecten die de levenskwaliteit van de patiënten soms ingrijpend kunnen verstoren en er soms zelfs toe leiden dat zij de behandeling vervroegd afbreken. Deze ongemakken, die vrij goed lijken op deze van de menopauze, kunnen beperkt worden door de levenshygiëne bij te sturen en door het voorschrijven van een geïndividualiseerde homeopathische behandeling.’


© Fiftyandme 2024