hooikoorts coronavirus

Volgens dit onderzoek zou hooikoorts je van het coronavirus kunnen beschermen

De hooikoortserige mensen gaan een tweestrijd tegemoet: aan de ene kant schijnt de zon, wat aangenaam is, maar aan de andere kant vliegen pollen door de lucht wat rode ogen en constant niezen betekent. Maar er is meer: hooikoorts zou ervoor kunnen zorgen dat je beter beschermd bent tegen een coronabesmetting met zware gevolgen.

Leestijd: 2 minuten

De wetenschap

Datawetenschapper en oud-hoogleraar Martijn Hoogeveen van de Open Universiteit in Heerlen deed dit onderzoek naar de seizoenseffecten van corona en ziektes als griep. Hij ontdekte dat door de pollen in de lucht wordt het immuunsysteem geactiveerd. Datzelfde immuunsysteem is vervolgens niet alleen actief tegen de pollen, maar werkt volgens diverse medische onderzoeken ook het mogelijk binnendringende virus tegen.

Tot zover is dat al fijn. Maar wat blijkt ook nog? Beide ziektes kennen een dip in de besmettingen als het hooikoortsseizoen begint en er meer uv-licht is.

UV licht

Hooikoorts is dus een van de mogelijk positieve lente-effecten voor de terugloop van het virus, maar ook uv-licht van de zon, dat de virusdeeltjes afbreekt, gaat ons helpen. Klein probleem: beleven we nu een van de koudste aprilmaanden ooit.

We zullen dus nog even moeten wachten to de lente ons een handje gaat helpen. En of het nou is omdat het hooikoortsseizoen begint, of omdat het virus wordt beschadigd door uv-licht, de besmettingen wat worden teruggedrongen. Groot zal dat effect niet zijn, dat zal volgens de onderzoekers toch echt moeten komen van de vaccinaties.

Lees ook
Hooikoorts: 6 tips om het gesnotter te verminderen >

Kenmerken hooikoorts

Zo’n pollenallergie merk je vooral aan de volgende symptomen:

  • Vaak niezen
  • Lopende of verstopte neus
  • Tranende, pijnlijke en/of jeukende ogen
  • Kriebelhoest
  • Benauwdheid
  • Grieperig gevoel

Hooikoorts of een pollenallergie is een allergische reactie die veroorzaakt wordt door pollen van bomen, grassen en kruiden – en dus niet door bloemen. Het afweersysteem van ons lichaam reageert op die pollen door antistoffen aan te maken. Zo’n allergische reactie is dus eigenlijk geen ‘koorts’ of allergisch voor ‘hooi’, maar wordt zo in de volksmond genoemd. Ongeveer 30% van de Belgen lijdt aan hooikoorts en daarmee is het de meest voorkomende allergie in onze streken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024