herken nieuwe coronavariant

Pirola: hieraan herken je de nieuwe coronavariant

Wanneer een virus rondgaat, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Een van de nieuwe varianten van het coronavirus die nu circuleert, bekend als de Pirola Covid-variant, heeft ook een aantal andere symptomen.

Leestijd: 2 minuten

De symptomen

Bij Covid-19 coronavirus in 2020 dat we allemaal nog als de dag van vandaag herinneren, kon je vooral rekenen op koorts, hoesten, kortademigheid en smaak- of reukverlies. Bij Pirola zit dat iets anders. De nieuwe coronavariant herken je aan dezelfde symptomen, maar ook wordt er diarree, oogirritatie en huiduitslag gemeld door sommigen. Je zou het dus nog weleens kunnen verwarren met buikgriep. Er is echter nog geen prospectief onderzoek dat dit heeft bevestigd.

Besmettelijk

En ook: het is ontzettend besmettelijk. De cijfers lopen ook in België al flink op. Pirola is al in meer dan 20 verschillende landen vastgesteld. Vooral nu, in de koude winter, verspreidt het zich meer. Zoals ook vaak het geval is met andere luchtwegvirussen zoals griep. Mensen zijn nu namelijk vaker binnen.

Geen ernstiger ziektebed

Hoewel er nog meer praktijkgericht bewijs nodig is, suggereert het rapport van het Health Protection Surveillance Centre (HPSC) tot nu toe dat de Pirola-variant geen ernstigere ziektegevallen lijkt te veroorzaken in vergelijking met andere varianten.

Wat moet je doen als je denkt dat je Pirola hebt?

Neem allereerst contact op met je huisarts om je symptomen te bespreken en verdere instructies te ontvangen. Heb je milde symptomen? Dan kun je het thuis behandelen zoals je zou doen bij een gewone verkoudheid of griep. Rust uit, blijf gehydrateerd en neem pijnstillers zoals paracetamol volgens het advies van je dokter. Laat mensen met wie je recentelijk in contact bent geweest, en mogelijk hebt blootgesteld, weten dat je symptomen hebt en dat je thuis in isolatie bent. Als je symptomen verergeren, vooral als je moeite hebt met ademhalen of dringende medische hulp nodig hebt, dan is het natuurlijk tijd om terug je arts op te bellen en dit aan te geven.

Voorkomen dat je besmet wordt

Ook dat geldt hetzelfde als bij griep. Was regelmatig je handen met water en zeep gedurende minstens 20 seconden, vooral na het aanraken van oppervlakken in openbare ruimten, na hoesten of niezen, en voor het eten. Probeer je ogen, neus en mond zo min mogelijk aan te raken, omdat het griepvirus kan worden verspreid via slijmvliezen. Probeer afstand te houden van mensen die symptomen van de griep vertonen en vermijd drukke plaatsen als er een uitbraak is. En ondersteun natuurlijk je immuunsysteem door gezond te eten, regelmatig te bewegen, voldoende te slapen, te hydrateren en stress te verminderen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024