Seizoensgriep: neem uw voorzorgen!

Leestijd: 3 minuten

Koorts, spierpijn, vermoeidheid, hoest, … Die duivelse griep is weer in het land! Sinds deze week maakt het virus weer veel slachtoffers in onze contreien. Er dringen zich een paar voorzorgsmaatregelen op zodat hij niet aan uw deur komt aankloppen…

Door Magali Duqué

griep-life-magazine

Luid de alarmbel…

Op het eigenste moment dat u dit artikel leest, gaat de griep van deur tot deur. Hij is heel besmettelijk en houdt risico’s in voor oudere en zwakkere personen. Hou de gezondheidstoestand van uw oudere naasten dus goed in de gaten en aarzel niet om ze een paar goede tips te geven om hen te beschermen.

…zonder in een psychose te vervallen

Goed nieuws: hoe ouder we worden, hoe minder kans we hebben om de griep te krijgen omdat we er al meerdere keren mee geconfronteerd werden tijdens ons leven. Op basis van die ervaringen uit het verleden kan het immuunsysteem van ons lichaam ondertussen  een passend antwoord geven op het virus.

Het slechte nieuws is dat er verschillende soorten griep zijn. En dat, als we de griep opdoen op latere leeftijd, we riskeren om te lijden aan een ernstigere vorm met meer risico op complicaties (en zeker als we lijden aan chronische ziekten zoals astma, enz.) De beste preventie blijft vaccinatie, ook al biedt dat geen bescherming tegen alle vormen van de griep die elk jaar opduiken om nieuwe slachtoffers te maken…

griep-tips-life-magazine

Als u symptomen van de griep vertoont, treuzel dan niet om een bezoek te brengen aan de dokter (om te vermijden dat de situatie verslechtert) en doe niet aan zelfmedicatie. Indien mogelijk, laat de dokter dan aan huis komen om u niet onder te dompelen in het bad van microben in de wachtkamer…

Goed om weten: het vaccin tegen de griep, dat elk jaar vernieuwd moet worden, wordt helemaal terugbetaald vanaf 65 jaar. Informeer u bij uw behandelende arts en/of bij uw apotheker.

Wat te doen?

Buiten de klassiekers als “was uw handen, hou uw hand voor uw mond als u hoest, gebruik wegwerpzakdoekjes, enz. “, raden we dezer dagen het volgende aan:

tips-griep-life-magazine

  • Schaf u een antibacteriële gel aan (en hou hem steeds binnen handbereik) om u regelmatig te desinfecteren nadat u op publieke plaatsen kwam.
  • Kom niet in de buurt van zieke mensen (u zal dat dinertje nog wel kunnen overdoen als iedereen weer in goede gezondheid is!)
  • Vermijd wachtkamers, enz.

“Alternatieve” oplossingen

Essentiële oliën, homeopathie, planten, … Stimuleer uw weerstand op alle mogelijke manieren!

life-magazine-griep

  • Homeopathie: Aan de top van de hitparade van best verkochte geneesmiddelen zonder voorschrift staan deze korreltjes die u zonder beperking kan gebruiken (zolang u de bijsluiter volgt, uiteraard) om de griep te vermijden.
  • Essentiële oliën: het antivirale effect van de essentiële olie Ravintsara wordt vaak aangeraden tegen de griep. Als de olie verneveld wordt, maakt ze de lucht gezond. Als ze op een doekje gedruppeld wordt en geïnhaleerd wordt, ontsmet ze de luchtwegen.
  • Probiotica: Versterk uw weerstand met een kuur van probiotica die uw darmflora weer in evenwicht brengt (en daardoor een barrière opwerpt tegen ziektekiemen).
  • Planten: Echinacea bevat werkzame stoffen die infecties helpen bestrijden. Het extract van de bloemknoppen van cassis heeft dan weer een anti-ontstekingseffect en is heel rijk aan vitamine C. Een goede fytotherapeut zal u een kuur met capsules van een tiental dagen aanraden om uw weerstand een boost te geven.

 


© Fiftyandme 2024