lavendel genezende

De talloze voordelen van lavendel, een plant met genezende kracht

De belangstelling voor lavendel is er altijd al geweest. De Romeinen classificeerden de plant al als een waardevolle soort. De bestanddelen ervan bieden namelijk een aantal remedies.

Leestijd: 2 minuten

De ambassadeur van de Provence, lavendel (botanische familie Lamiacea), heeft het allemaal. Lavendel heeft een karakteristieke blauwe kleur, een heerlijke geur én een genezende kracht, want zelfs kleine gezondheidskwaaltjes, waar je tijdens je vakantie wel eens mee te maken krijgt, kan je ermee behandelen. Het is bovendien nog eens gemakkelijk te kweken. Er zijn vijf hoofdvariëteiten, waaronder de echte of officinale lavendel (lavanda angustifolia), die het meest geliefd is.

Lavendel, de beste vriend van huid en haar

Wil je dermatologische problemen bestrijden, dan kan lavendel jou daarbij helpen. Gemengd met plantaardige olie, verzacht de essentiële olie van lavendel de huid en helpt het lichte brandwonden genezen. De olie heeft ook een verzachtend effect op de huid, die gevoelig is voor acne, eczeem of couperose. Heb je last van insectenbeten, dan kies je best voor spijklavendel. En alsof dat nog niet genoeg is, kan lavendel ook huidveroudering tegengaan, vanwege de herstellende werking. Niet alleen je huid, maar ook je haar kan genieten van de voordelen. De essentiële olie heeft een voedende werking en zou ook een positief effect hebben op de haargroei.

Gezondheidsvoordelen

  • Echte lavendel wordt aanbevolen vanwege het anti-stress effect, dat zeer effectief kan zijn tegen angstaanvallen. Een paar druppels op je kussen kunnen je ook helpen om in slaap te vallen. Het kan ook als aftreksel worden gebruikt.
  • Ontstekingsremmende eigenschappen. Een massage met lavendelolie verzacht krampen, reuma en spierpijn. Ideaal na het sporten.
  • Anti-luizenwerking. Kinderen kunnen hier aan het begin van het schooljaar wel eens last van hebben. Meng enkele druppels olie met shampoo.
  • Verzachtende werking bij ademhalingsproblemen (astma, bronchitis, hoest, enz.).

Enkele voorzorgsmaatregelen

Net als andere essentiële oliën, kan lavendelolie bepaalde allergieën erger maken. Het beste is om de olie te testen in de holte van je elleboog en het effect af te wachten. De olie wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan vijf jaar, of voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Je eigen lavendel kweken: makkelijk en nuttig

Lavendel verdient een plaatsje in jouw tuin, zeker als je weet dat het niet uitmaakt wat voor grond je hebt. De bloemen voegen kleur toe aan je bloembed en trekken bestuivende insecten aan. Woon je in de stad? Geen probleem, dan kan je lavendel in potten planten.

Na de bloei hoef je de lavendel alleen maar te snoeien om de plant in vorm te houden. In veel gevallen wordt lavandin (Lavandula x intermedia) aanbevolen door tuincentra, omdat het een soort is die gemakkelijk te kweken en sterk is. Aan het einde van de zomer kun je met het oogsten en drogen van je lavendel, handige zakjes maken om motten uit je kasten te houden. Voor diegene met een huisdier: lavendel weert ook vlooien op katten en honden dankzij de insectenwerende eigenschappen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024