aardappelen gezond

Aardappelen zijn juist heel gezond om deze 3 redenen

De aardappel ligt regelmatig onder vuur. Ze zouden dikmakers zijn en niet goed in combinatie met suikerziekte. Onterecht, want aardappelen passen goed in een gezond voedingspatroon. We sommen de belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je op.

Leestijd: 2 minuten

Zijn aardappelen dikmakers?

Tegen verwachting van velen in, zijn aardappelen op zich een gezond en bevatten maar weinig calorieën. Er zit inderdaad een relatief hoog aantal koolhydraten of zetmeel in, maar één gram koolhydraten levert nog steeds maar 4 calorieën op, terwijl 1 gram vet je 9 calorieën oplevert. En net in de aardappel zit maar minder dan 1 gram vet.

Omgerekend bevat een normale portie (200 g) gekookte aardappelen ongeveer 150 calorieën. Zodra je de aardappelen in de friteuse gooit, wordt het een ander verhaal natuurlijk. Om dat te kaderen: hieronder vind je de caloriewaarde en het vetgehalte van enkele voedingsmiddelen in vergelijking met een portie gekookte aardappelen.

kcalgram vet
1 portie gekookte aardappelen (200 g)1400,6
1 snede volkorenbrood (35 g)850,7
1 portie aardappelpuree (200 g)1906,0
1 portie gekookte rijst (200 g)2600,8
1 portie gekookte deegwaren (200 g)2801,2
1 portie gebakken aardappelen (200 g)2809,6
1 portie aardappelkroketten (200 g)43026
1 zakje chips (90 g)48030
1 pakje frieten (200 g)48015

Bron: internubel.be, geraadpleegd oktober 2018

Echte dikmakers zijn het dus niet. Tegelijk brengen ze veel goede dingen met zich mee:

1. Goed voor de darmflora

Net de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen zijn goed voor de darmflora. En dan vooral voor afgekoelde, gekookte aardappelen. Waarom? Door het afkoelen verandert het zetmeel in resistent zetmeel. Je lichaam kan het dan niet meer opnemen en omzetten in energie, waardoor het door je lichaam als voedingsvezel wordt gezien. En die voedingsvezels zijn weer een soort prebiotica, die zorgen voor een gezonde darmflora.

Het recept van een koude aardappelsalade kan dus nuttig zijn in het kader van de preventie van constipatie. Wil je de aardappelen toch warm eten en tegelijk genieten van de vergelijkbare eigenschappen van voedingsvezel? Dan kun je de afgekoelde aardappelen opnieuw opwarmen zonder het resistente zetmeel weer te veranderen in ‘normaal’ zetmeel.

2. Stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Net als elk ander koolhydraathoudend voedsel, verhogen aardappelen de bloedsuikerspiegel. Als je ze eet, breekt je lichaam de koolhydraten af in enkelvoudige suikers die in je bloedbaan terechtkomen. Dit is wat vaak een piek in de bloedsuikerspiegel wordt genoemd. Hoewel de snelle koolhydraten in aardappelen dus op de korte termijn je bloedsuikerspiegel kunnen laten stijgen, kunnen afgekoelde aardappelen ook juist een positief effect hebben op dit gebied. Opnieuw dankzij het zetmeel dat omgezet wordt in resistent zetmeel. De ‘voedingsvezels’ komen in je dikke darm terecht, verbetert de darmflora en dat heeft een positief effect op de aanmaak van insuline. Het vermindert insulineresistentie en zorgt er zo dus voor dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

3. Veel vitamine B6 en C

Een portie gekookte aardappelen van 200 gram geeft je zo’n 18 mg vitamine C; ongeveer een kwart van wat je op een dag nodig hebt. Daarnaast bevat het vitamine B6, een belangrijke stof voor onze stofwisseling. Het helpt een handje bij de afbraak en opbouw van aminozuren. Daarnaast heeft B6 invloed op je hormonen en ondersteunt het je immuunsysteem en zenuwstelstel.

Wij duiken de keuken alvast in om deze frittata met courgette en aardappelblokjes te maken…

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024