aardappelmelk

Tegenwoordig is het geen havermelk, maar aardappelmelk wat men drinkt

Er komen steeds meer alternatieven ter vervanging van koemelk op de markt. Zo duiken er ook verrassende varianten op zoals aardappelmelk.

Leestijd: 2 minuten

Aardappelen worden gebruikt in puree, gebakken of gefrituurd en kunnen nu dus ook als melk gedronken worden. Het is een origineel plantaardig alternatief uit Zweden dat ondertussen een echte trend is dankzij zijn gezondheids- en milieuvoordelen. Durf jij je glas melk te vervangen door een glas aardappelmelk?

Aardappelmelk: een idee uit het Noorden

Aardappelen als basis voor plantaardige melk. Het is een idee dat ontstond in Zweden aan de Universiteit van Lund, ontwikkeld door wetenschapper Eva Tornberg. Natuurlijk is het niet gewoon een kwestie van aardappelen persen om er melk uit te halen. De geperste veganistische melk wordt aangevuld met (erwten)eiwit, raapzaadolie en andere ingrediënten zoals maltodextrine, een natuurlijk zetmeelrijk poeder. Aardappelmelk werd onder meer door het Zweedse merk DUG op de markt gebracht. Het product won in 2021 een prijs op de World Food Innovation Awards omdat het eigenschappen heeft die helpen tegen allergieën. Aardappelmelk, dat in ons land nog steeds als een nicheproduct wordt omschreven, heeft een mooie toekomst bij het veganistische publiek.

Wat zijn de voordelen?

Het eerste gunstige effect is dat ook mensen die geen koemelk verteren het kunnen drinken. Aardappelmelk bevat geen gluten of lactose. Dit is een van de redenen voor zijn succes. Ten tweede verschaft aardappelmelk het lichaam alle voordelen van de aardappel. Het is rijk aan kalium, magnesium, koper, ijzer en zink. Om nog maar te zwijgen van de vele vezels die een efficiënte darmtransit helpen bevorderen. Een aardappel is caloriearm en dus perfect voor je figuur. Daarnaast is aardappelmelk ook nog eens goed voor de planeet doordat het een kleinere ecologische voetafdruk heeft als de traditionele amandelmelk. Ook het telen van aardappelen is in onze contreien gemakkelijker dan het telen van amandelen. En volgens DUG is er ’56 keer minder water nodig dan voor amandelen.’

Hoe gebruik je de melk het best?

Aardappelmelk, dat verkrijgbaar is in de bio-rekken van de supermarkt, heeft een tamelijk romige textuur met een vrij neutrale smaak. Dit verklaart waarom het vaak wordt aangevuld met kruiden. Niet iedereen zal van de smaak houden. De melk kan je ook zelf thuis maken. Steeds meer veganistische websites bieden tutorials aan voor het maken van aardappelmelk. Zoals het recept op de website thegreencreator.com. Het is een vrij eenvoudig proces: meng geschilde en gekookte aardappelen (ongeveer 250 gr voor een liter melk), voeg amandelpoeder toe, water in variërende hoeveelheden afhankelijk van de gewenste textuur (kookwater kan worden gebruikt), een zoetstof naar keuze en een vleugje vanille. Meng goed en zeef het mengsel. Aardappelmelk kan koud of warm worden geserveerd. Het kan worden gebruikt in koffie, bij granen, maar ook in bereidingen waarvoor melk nodig is.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024