huidirritatie door urineverlies

Huidirritatie door urineverlies: wat doe je ertegen?

Het ligt voor de hand, maar het kan erg vervelend zijn wanneer je last hebt van urineverlies of incontinentie. Net zo vervelend kan de huidirritatie zijn die erdoor veroorzaakt kan worden: jeuk, roodheid, langdurige huidirritatie of zelfs een infectie rondom je vagina. Wat doe je tegen deze irritatie rondom je intieme zones?

Leestijd: 2 minuten

Huidirritatie door urineverlies

Als vrouw kan het heel normaal zijn om ongewenst urineverlies te hebben bij inspanningen zoals lachen, niezen, hoesten, lopen, springen, tillen of traplopen. De huidirritatie die daardoor kan ontstaan komt door het ammoniak dat in urine zit. Als je huid langere tijd in aanraking komt met de ammoniak, ook wel urinezuur, kan het beschadigd en geïrriteerd raken. Vooral wanneer je huid geen kans krijgt om te herstellen van de irritatie zullen de klachten erger worden. Het vocht tast de structuur van de huid aan waardoor bacteriën en schimmels de mogelijkheid krijgen om zich tussen je huidlagen te nestelen.

Veel mensen zijn atopisch. Dat wil zeggen dat ze een droge huid hebben, die nog droger wordt als de huid steeds vochtig is. Zo kan er naast een simpele irritatie ook eczeem of een schimmelinfectie ontstaan.

Wat kun je ertegen doen?

Een beetje urineverlies kun je opvangen met een inlegkruisje. Is het meer, dan zijn er speciale incontinentieverbanden. Zorg wel voor het juiste incontinentieverband en geen maandverband. Dat is gemaakt voor het opvangen van bloed en niet zozeer voor het absorberen van vocht. In incontinentiemateriaal zitten vaak absorberende korrels en anti-lekranden waardoor je huid zo min mogelijk in contact komt met de urine.

Draag luchtig ondergoed (het liefst katoen) en gebruik voor het wassen ervan wasmiddel en wasverzachter zonder parfumstoffen. Was je huid niet te vaak en vermijd zeep rond je intieme delen om de pH-waarde niet te verstoren en gebruik op de irritatie parfumvrije hydraterende crème of een zalf met vet en zink (bijvoorbeeld vaseline of vaselinezinksulfaat).

Blijf je klachten houden?

Blijf je last houden van huidproblemen door urineverlies? Schaam je niet om erover te praten met de huisarts. Het is belangrijk dat er wel over gesproken wordt, anders wordt het door artsen niet herkend en kan er ook geen oplossing voor gevonden vonden. De arts kan vaak niet alleen helpen met de huidirritatie, maar vaak ook een behandeling tegen ongewenst urineverlies voorschrijven.

Lees ook
5 tips tegen een opgeblazen gevoel >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022