Ik heb te veel cholesterol: wat nu?

Leestijd: 2 minuten

Na een bloedafname luidt het verdict van uw arts: een te hoog cholesterolgehalte. Paniek is nergens voor nodig, want er zijn heel wat natuurlijke en efficiënte manieren om die trend om te buigen en uw cijfers uit de rode zone te halen.

Door Nathalie Evrard

In België sterven jaarlijks 31.000 mensen aan een cardiovasculaire ziekte. Deze ziekten zijn multifactorieel , dat wil zeggen dat de oorzaken meervoudig kunnen zijn: een genetische aanleg samen met andere invloeden. De zogeheten risicofactoren. Te veel cholesterol is een van de grootste risico’s op cardiovasculaire ziekten.

Houd uw cholesterol onder controle

Eerst dit: cholesterol is onmisbaar voor de goede werking van ons lichaam. Het is een vetachtige stof die voor twee derden door de lever wordt aangemaakt en voor één derde door de voeding wordt aangebracht. Het bereikt de verschillende organen via de bloedbaan. Er zijn twee soorten cholesterol: HDL en LDL. LDL transporteert cholesterol van de lever naar de cellen. HDL, de zogeheten ‘goede cholesterol’, brengt het overtollige cholesterol terug naar de lever om daar te worden afgebroken. Bij slecht functionerende of te veel LDL stijgt het cholesterolgehalte in het bloed. De cholesterol gaat vastkoeken tegen de aders die zo beetje bij beetje dichtslibben. Vandaar dat LDL de ‘slechte cholesterol’ wordt genoemd.

Een teveel aan LDL-cholesterol kan zware gevolgen hebben: te hoge bloeddruk, nierinsufficiëntie, beroerte, hartinfarct… met vaak onomkeerbare gevolgen.

Meer bewegen en gezondere voeding

De preventie van de cardiovasculaire ziekten begint met een juiste levensstijl en dieetregels. Bewegen is essentieel. Presteren is geen doel op zich, want het is de regelmaat die telt. Je kan beter elke dag een halfuur goed doorstappen dan één keer stevig te sporten tijdens het weekend. Die activiteiten sluiten best aan bij de mogelijkheden van de persoon in kwestie en vergeet niet dat alle beweging meetelt, dus ook de uren in de tuin, het huishouden en het rommelen.

Qua voeding gebruikt u beter niet te veel producten die veel cholesterol bevatten. Niet te veel vet dus. Kies vooral de goede vetstoffen, zoals olijfolie waarvan de goede kwaliteiten bewezen zijn. Verkies vette vis door hun hoog gehalte aan omega-3. En vergeet ook de groenten en het fruit niet. Laat de plantensterolen u helpen – u kunt ze ook innemen via een voedingssupplement. Plantensterolen helpen om het cholesterolgehalte op een natuurlijke manier te controleren. Uw apotheker vertelt er u graag meer over.

Wist u dit? Het cholesterolgehalte stijgt met de jaren en vooral bij de vrouw. Voor de menopauze ligt het algemeen cholesterolgehalte lager en is het gehalte goede cholesterol (HDL) hoger dan bij mannen van dezelfde leeftijd. De oestrogenen bieden inderdaad een natuurlijke bescherming. Maar na de menopauze daalt het oestrogeengehalte met het risico op meer LDL-cholesterol. Die wisselingen kunnen een invloed hebben op de cardiovasculaire gezondheid.

Dit kan je best vermijden:

  • Ingewanden: hersenen, niertjes, lever…
  • Bereidingen met eieren en/of boter: koekjes, taarten, sauzen, mayonaise…
  • Garnalen en zeevruchten
  • Vet vlees en charcuterie


© Fiftyandme 2021