Meer energie in de winter ? Laad je nieren op!

Heb jij soms ook het gevoel dat een winterslaap je deugd zou doen? Dat is ook zo. In de winter maant de natuur en je lichaam je aan om het rustiger aan te doen, maar wie doet dat ook? Wij geven je tips om je energievoorraad weer aan te vullen. Door je nieren of de batterijen van ons lichaam te verzorgen bijvoorbeeld.

Leestijd: 3 minuten

Vermoeidheid is een collectieve kwaal, zeker in de winter slepen we ons soms echt door de dag. In onze samenleving zijn we geneigd steeds maar door te gaan, ook als de natuur ons in de winter aanmaant om te vertragen, zegt Leen Steyaert, nutritioniste en experte in complementaire en natuurgeneeskunde. We gebruiken bijvoorbeeld kunstlicht in de winter om ons langer wakker te houden, terwijl licht juist het cortisolgehalte, een stresshormoon geproduceerd door de bijnieren, zal doen stijgen.

Jammer, zeker als je weet dat de wintertijd net het ideale moment is om je energie, met name je nierenergie, weer op te laden. Volgens de westerse geneeskunde bestaat de functie van de nieren eruit om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen en de waterhuishouding van je lichaam te reguleren. Maar in de Chinese geneeskunde worden de nieren ook gezien als de centrale bron van alle vitale levensenergie, legt Steyaert uit. De nieren kunnen die qi opslaan als reserve, zodat ze in tijden van veel activiteit, groei, herstel of stress aangesproken kan worden.

In de Chinese geneeskunde hebben organen ook hun geestelijke en emotionele component. Leen Steyaert: De nieren vertalen hoe het staat met ons gevoel om te mogen bestaan en onze garantie om te overleven. Verstoorde nierenergie kan dan ook leiden tot angst en onzekerheid, of tot fobieën. De nieren huisvesten ook de wilskracht: is je nierenergie sterk, dan ben je in staat om doelen te stellen en kan je daadkracht neerzetten. Je zal ook sneller herstellen na ziekte.

Meer lezen: Leen Steyaert, Oerritme – Leef en eet volgens je oerritme en word fit, slank en gelukkig (Van Halewyck). In april komt Leen Steyaerts nieuwe boek Stop de rush! Laat gejaagdheid je hormonen niet op hol brengen in de winkel (Van Halewyck).

10 TIPS om je nieren weer op te laden

  • Volgens de Chinese geneeskunde is de winter hét seizoen om onze nierenergie op te laden (en in de zomer de hartenergie). Nieren en blaas vertegenwoordigen in die leer het waterelement, dus als je dat element ondersteunt, komt dat je nieren (de ‘batterijen’ van je lichaam) ten goede. Alles wat met water te maken heeft (zoals wisseldouches, voetbaden, floaten, je lichaam scrubben onder de douche …) kan je in deze periode dus deugd doen. Eet ook voldoende voeding die water bevat dat is voornamelijk voeding die uit de zee komt: vis, zeewier, mosselen, 
  • Volgens de Chinese orgaanklok is tussen 17 en 19 uur de ideale tijd om je nieren te versterken met een lichte maaltijd en voldoende (lauw) water. Waarna je (na 19 uur) een warm bad wordt aangeraden om je bloedsomloop te versterken.
  • Zorg voor voldoende warme voeding: kies bijvoorbeeld voor een warm ontbijt, neem warme dranken in plaats van fris, warm fruit op in plaats van het rauw te eten, kies wat vaker voor verwarmende ingrediënten zoals gember, pepers, curry en koriander. Ga voor biologische wintergroentendie hebben langer nodig om te groeien en bevatten dus veel meer energie en voor verwarmende bereidingstechnieken zoals stoof- en sudderpotjes of ovenschotels. Dat soort voeding verbetert je bloedcirculatie, geeft je energie en ondersteunt je immuunsysteem. Mijd typische verkoelende voeding, zoals yoghurt, rauwe groenten, citrusvruchten, bananen en tropisch fruit.
  • Bedek je nieren door voldoende warmte kledij. Hou ze zeker niet bloot door korte topjes of lage broeken te dragen, drapeer in tegendeel een warme sjaal rond je lendenen.
  • Hou ook je voeten warm. De niermeridiaan begint onder de voetzool, vandaar dat ook veel blaasklachten ontstaan vanuit koude voeten.
  • Sluit je niet voortdurend op in oververhitte ruimtes, maar kleed je goed aan en maak regelmatig een stevige wandeling.
  • Werk aan een diepe en trage ademhaling (zie ook de oefening hieronder).
  • Shiatsu is een oosterse techniek die inwerkt op de energie van de organen via drukpunten op de meridianen of energielijnen in het hele lichaam. Een shiatsutherapeut kan nagaan hoe het met je nierenergie (en die van je andere organen) gesteld is en je de nodige behandeling geven.
  • Ook deze natuurlijke middelen kunnen uitgeputte levensenergie aanvullen: rhodiola (rozewortel), astragalus, ashwaganda, heermoes en solidago (guldenroede) ondersteunen de werking van de nieren. En ook magnesium en vitamine C zijn heilzaam.
  • Je energie kan je weer opladen door gembercompressen op je nieren en onderrug te leggen. Je ontspant er ook van en slaapt beter.


© Fiftyandme 2024