Natuurlijke oplossingen bij cholesterolproblemen

Cholesterol is een woord dat angst aanjaagt. En inderdaad: een te hoog cholesterolgehalte kan hart-, en vaataandoeningen met zich meebrengen, dus we mogen er zeker niet te licht over denken. Maar wat is het precies en wat kunnen we eraan doen?

Leestijd: 2 minuten

In de eerste plaats moeten we een onderscheid maken tussen goed en slecht cholesterol. Goed cholesterol, dat HDL wordt genoemd, is een onmisbare vetstof, die onder andere helpt bij het aanmaken van de celwanden en hormonen.

HDL voert het cholesterol  van de cellen naar de lever waar het dan afgescheiden wordt in de gal. Dit cholesterol reinigt de bloedvaten.

LDL of slecht cholesterol voert het cholesterol van de lever naar de cellen. Het stapelt zich op in de bloedvaten en blijft aan de wanden plakken. Daardoor slibben de aderen geleidelijk dicht, en dat veroorzaakt hoge bloeddruk en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Rode rijst gist en olijf, een winnend duo  

 Deze twee ingrediënten hebben elk een positieve invloed op het cholesterolgehalte. Maar als je ze combineert, kunnen ze wonderen doen.

Rode rijst gist is een microscopisch kleine schimmel op rijst. Deze gist wordt gezien als een uitstekende natuurlijke oplossing om het cholesterolgehalte te verlagen. Ze bevat monacoline K, en de EFSA (de European Food Safety Authority) beveelt een dagelijkse portie van 10 mg van deze stof aan, om een normaal cholesterolgehalte te behouden. Monacoline K is er in twee vormen: de lactonvorm wordt door de lever omgezet in een actieve stof, en de hydroxyzure vorm (van de tweede generatie) is rechtstreeks actief in het lichaam en geeft geen spierpijnen.

De olijf bezit dan weer uitstekende antioxydante eigenschappen. De polyphenos in de olijf helpt de oxydatie van het LDL cholesterol tegengaan en dus ook de vorming van vetafzetting in de aderen. Behalve deze actieve stoffen bevat de olijf hydroxytyrosol, de meest krachtige antioxydant die er in de natuur te vinden is. Om het hart- en vaatstelsel te beschermen, zouden we 1 liter olijfolie extra vierge (die het minst behandeld is en dus meer hydroxytyrosol bevat) per week moeten binnenkrijgen.

Door deze twee ingrediënten te combineren, kunnen we zorgen voor een goed cholesterolgehalte en dus ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen.


© Fiftyandme 2021