's nachts plassen

Moet je vaak ‘s nachts plassen? Dit kun je ertegen doen

Lig je eindelijk goed te slapen, word je een paar uur later gedwongen om er weer uit te komen voor een nachtelijke plaspauze. Hoe komt dat? En wat kun je ertegen doen?

Leestijd: 2 minuten

‘s Nachts plassen: hoe komt het?

Ooit gehoord van nocturia? Dat is een aandoening die cooler klinkt dan het is. Het woord is eigenlijk gewoon Latijn voor ”s nachts plassen’. Het komt vrij vaak voor: zo’n 42 procent van de vrouwen en 59 procent van de mannen boven de 60 wordt twee of meer keer per nacht wakker om te plassen. Er wordt van gesproken wanneer je meer dan twee keer per nacht wakker wordt om naar het toilet te moeten. En dat kan best vervelend zijn: behalve dat je te weinig rust krijgt (hallo ochtendhumeur!), is het ook een van de meest voorkomende manieren waarop vrouwen op leeftijd een heup breken wanneer ze ‘s nachts onderweg naar de badkamer vallen.

Oorzaak nocturia

Wat nocturia lastig maakt, is dat het niet door één ding wordt veroorzaakt; er zijn veel verschillende redenen waarom iemand het kan hebben. De meest voorkomende oorzaak is dat ze eigenlijk om een andere reden wakker worden: iemand die snurkt, ergens last van heeft of gewoon slapeloosheid. Denk daarom eens aan je laatste nachtelijke plaspauze: schrok je wakker omdat je echt nodig moest plassen, of werd je eerst wakker voor je besefte dat je naar het toilet moest? Vaak worden we gewoon wakker uit een onrustige slaap, en als we dan toch wakker zijn, gaan we maar meteen plassen. Dat kan dus eerder wijzen op een slaapprobleem.

Daarnaast zijn een overactieve blaas, te veel drinken voor het slapengaan, bepaalde medicijnen zoals diuretica nemen voor het slapengaan, perifeer oedeem, en slaapapneu andere veel voorkomende oorzaken.

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op diabetes type 2. Diabetes leidt tot een te hoog gehalte suiker in je bloed. Een van de eerste aanwijzingen voor de ziekte is veel dorst (en veel drinken en dus – jawel – plassen). Daarnaast houd je meer vocht vast wanneer je ouder wordt, iets wat je vaak herkent aan gezwollen enkels en benen. En ook als je minder beweegt zal je sneller ‘s nachts naar de toilet moeten: vocht wordt minder snel naar het hart teruggepompt en verzamelt het zich op laaggelegen plekken. Als je horizontaal ligt, vloeit het weer terug het lichaam in, waardoor een nachtelijk bezoek aan het toilet eigenlijk onvermijdelijk wordt.

Mogelijke oplossingen

Zoveel verschillende oorzaken maken het lastiger om jouw probleem te ontdekken. Als je een lichte slaper bent, kan een slaapmiddel misschien meer inzicht geven, bijvoorbeeld melatonine. Als je wakker wordt en in je beddengoed nat is, wijst dat erop dat het waarschijnlijk toch echt een blaasprobleem is. Je kunt dan naar een uroloog gaan om je daarbij te laten helpen. Ook de behandeling van slaapapneu of slapeloosheid kan het aantal keren dat iemand wakker wordt om te plassen verminderen.

Valt er wat tegen te doen? Naast een afspraak bij de arts en beschikbare medicatie, begint het bij het aanpassen van de levensstijl. Laat alcohol en koffie staan, want dat zijn dranken die je blaas prikkelen. Drink het liefst drie uur voordat je gaat slapen niet meer. Is dat noodzakelijk om bijvoorbeeld medicatie in te nemen, houd het dan bij een paar slokjes. Of stel een drinkschema op zodat je kunt reguleren hoeveel en wanneer je drinkt. Vermijd ook producten met veel zout want dat zorgt ervoor dat je sneller vocht vasthoudt. Mocht je toch veel vocht vasthouden, draag dan steunkousen, zodat het vocht zich niet kan ophopen in de benen. Dit kan alvast een verschil maken tussen één of drie keer ’s nachts naar de wc moeten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024