groene asperges

Gezonder leven? Het is dan slim om wat vaker asperges op tafel te zetten

Witte of groene asperges: het is de perfecte tijd om ervan te genieten. Voor zijn smaak, maar ook en vooral voor zijn heilzame eigenschappen.

Leestijd: 2 minuten

Bij het kiezen van uw dagelijkse porties groenten, mag je asperges niet vergeten. Het zou op het menu van elke vrouw moeten staan. Een wondergroente met vele positieve eigenschappen.

Asperges? Jouw bondgenoot bij het afslanken

Als je voor de zomer nog een paar kilo’s kwijt moet, kies dan voor asperges. Ze geven je een voor een lange tijd een goedgevuld gevoel. Dat is dankzij het hoge vezelgehalte van asperges. Een groente die bovendien weinig calorieën bevat (25kcal/100g) en rijk is aan water.

Laten we profiteren van de voordelen van asperges

  • Detox effect: de asperges nemen het water tijdens het koken op.
  • Uitstekende darmtransit, vergemakkelijkt door de aanwezigheid van talrijke vezels.
  • Aanwezigheid van vitamine E en C.
  • Supervitaminen met gunstige effecten voor de huid: antioxidanten en ati-veroudering.
  • Laag natriumgehalte: ideaal voor de bestrijding van een hoge bloeddruk.
  • Vertraagt de opname van vetten en suikers.
  • Aanwezigheid van bèta-caroteen: een belangrijke antioxidant bij het behoud van het gezichtsvermogen en de bestrijding van celveroudering.
  • Vochtafdrijvende werking.

De witte asperges hebben evenveel voordelen als de groene.

Enkele tegenindicaties

Ondanks alle genoemde voordelen is asperge echter niet voor iedereen aan te bevelen. Dit is het geval voor mensen die een bloedverdunnende medicatie nemen. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van vitamine K in asperges, die niet verenigbaar is met de voorgeschreven medicatie. Ook mensen die last hebben van jicht (een vorm van reuma) of nierproblemen moeten hun consumptie van asperges tot een minimum beperken. Een hoge consumptie van witte en groene asperges kan ook leiden tot de vorming van nierstenen. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van purines in asperges. In deze gevallen kan medisch advies nuttig zijn. Een ander tijdelijk en ongevaarlijk probleem dat door het eten van asperges wordt veroorzaakt, is stinkende urine. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van een zwavelverbinding met een onduidelijke naam: methylmercaptaan.

Hoe eet je asperges?

Als je verse asperges eet (van maart tot eind juni), moet je ze van tevoren grondig wassen om zoveel mogelijk resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Asperges moeten niet rauw worden gegeten. Het moet worden gekookt, in water of gestoomd (te verkiezen boven water om de maximale hoeveelheid voedingsstoffen te behouden). Als het op recepten aankomt, bepaalt alleen jouw verbeelding de grenzen. Maar de beste manier om van asperges te genieten is ze warm of koud te eten, gewoon met toevoeging van een sausje van gesmolten boter, een vinaigrette of een beetje zelfgemaakte mayonaise. Om ze goed te kiezen, kies je asperges met goed gesloten bloemknoppen en onbeschadigde stengels.

Tot slot kunnen asperges worden geperst voor een maximale detox. Doe ze gewoon in een sapcentrifuge. Het enige nadeel is het verlies van vezels. Maar de vitaminen en antioxidanten zijn nog aanwezig.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024