taalfouten

‘Groter als’ is niet langer fout: deze ‘taalfouten’ mogen vanaf nu wel

“Ik ben langer als jou!”. Je zou denken dat deze zin niet klopt, maar dat is niet langer het geval: de nieuwe versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) keurt het goed. Net als veel andere dingen die vaak ‘fout’ werden gezegd in België:

Leestijd: 2 minuten

‘Groter als’

Inderdaad, voortaan mag je dus ‘langer als‘ zeggen, terwijl dat eerder toch echt ‘langer dan‘ moest zijn. Linguïst Timothy Colleman (UGent) vertelt aan Radio 1: “In de praktijk komen beide varianten al heel erg lang voor. Taalkundig gezien kan je dan ook niet zeggen dat het ene beter is dan het andere.”

‘Hele grote’

Geen ‘heel grote neus‘, maar ook ‘hele grote‘ mag nu van de ANS. “De traditionele grammaticale regel zegt dat je bijwoorden nooit mag verbuigen”, vertelt Colleman. “Maar in de praktijk hoor je al eeuwen ‘een hele grote neus’. Daar is niets verkeerd mee.” Dat geldt overigens neit voor alles: het blijft ‘erg leuke’ in plaats van ‘erge leuke’.

‘Nooit geen’

Twee keer negatief is positief, toch? Niet meer: voortaan zijn in spreektaal dus zowel ‘nooit‘ als ‘nooit geen‘ goed.

‘Ik heb hen een boek gegeven’

Vroeger was enkel een zin als ‘Ik heb hun een boek gegeven’ correct, nu mag je ook ‘Ik heb hen een boek gegeven’ zeggen. “In de spreektaal heeft vrijwel nooit iemand zich aan die regel gehouden. Dan kunnen de regels zeker wat soepeler”, aldus Colleman.

Vaak meerdere opties

In grammatica is het vaak geen kwestie van juist of fout, concludeert Colleman. “Heel vaak is het zo dat je voor dezelfde inhoud twee of drie verschillende grammaticale constructies hebt, die je in verschillende omstandigheden kan gebruiken.”

“Vooral in Vlaanderen denken we namelijk nog vaak dat we enkel Standaardnederlands mogen gebruiken in formele situaties. Maar we kunnen ons ook wat informeler uitdrukken in Standaardnederlands en dan kunnen we ook vormen gebruiken, die we misschien niet zouden gebruiken als we een formele tekst zouden schrijven”, aldus Colleman.

Maar toch moeten we wel opletten volgens de taalkundige: “Er zijn mensen die die regel wél heel belangrijk vinden. Als je geen risico wil nemen in bepaalde situaties houd je daar maar beter rekening mee. Daarvoor willen we wel waarschuwen.”

Alle regels vind je op de website van de Algemene Nederlandse Spraakkunst.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024