Van spelen blijven we jong

Leestijd: 4 minuten

Naarmate men ouder wordt, gaat men steeds meer besparen op alles wat verzwaart en dit vervangen door lichte(re) dingen (wat daarom niet wil zeggen dat deze geen diepgang zouden hebben!). Spelen en plezier maken blijven de sleutels van het leven. Maak van uw leven een speelveld en neem elke gelegenheid te baat om u te amuseren, boven uzelf uit te stijgen, afstand te nemen. U wil graag een aantal praktische tips? Follow the guide…

Door Martine Dory

Het spel begint met het focussen want voor u betekent spelen:

  • Dat het prettig aanvoelt om de dingen des levens, de dagelijkse beslommeringen, naast u neer te leggen
  • Dat er een sfeer van samenwerking ontstaat, niet van competitie
  • Dat u de platgetreden paden verlaat
  • Dat u iets uitprobeert dat u nog niet kent
  • Dat het uw nieuwsgierigheid opwekt
  • Dat u alzheimer de rug toekeert door de neocortex aan het werk te zetten +++
  • Dat u uw cellen activeert
  • Dat u de sfeer uit uw kindertijd terugvindt

(gelieve verder aan te vullen…)

1. Speel met uw lach

Life-MagazineHet begint al op de perron van het station. Zure gezichten om u heen? Probeer dan één van de omstanders te doen glimlachen. Lukt het niet? Geen erg. Het is maar een spelletje. Lukt het wel? Top, want u wint allebei! En u deelt samen een stevige dosis oxytocine. U weet wel: het hormoon dat ook wel het geluks- of het knuffelhormoon wordt genoemd. Geen zin om te lachten omdat u deze ochtend tot de zwartkijkers behoort? Dan is het moment aangebroken om uzelf te onderwerpen aan een ‘gelukzalig zuchten’. Bereid u voor op een enorme zucht, maar adem eerst diep in. En kies dan voor een glimlach in de plaats van de zucht die u in gedachten klaar had. Uw hele energie verandert hierdoor: het lichaam recht zich, uw mond rekt zich naar de bovenste hoeken en onze hersenen – ook al lijkt onze glimlach op een grimas – merken het verschil niet. Zij herkennen het positieve humeur en stuwen hun ‘goedgevoel’-hormonen het hele lichaam rond. Met dank aan de arts die me deze nuttige tip gaf die ik steeds weer gebruik wanneer ik me omringd voel door donkere wolken.

2. Speel met woorden

Om de ludieke geest in uzelf te wekken, kunt u beslissen om nadrukkelijker over uw woordenschat te waken. Als u stilstaat bij de manier waarop u praat, is het zeer waarschijnlijk dat daar heel wat negatieve formuleringen tussen zitten, zoals: ‘heb je niets nodig?’ – ‘ik kan niets doen voor jou’? – ‘denk je niet dat…’, tot de ‘’t is niks!’ dat volgt op ‘dank u!’

Door deze af te zweren, gaat men zich beter openen voor de dingen van het hart. Kortom: dit doet gewoon deugd! En geloof me: er is werk aan de winkel. Ik mag dan wel behoorlijk letten op wat ik zeg: ook ik laat me nog geregeld vangen. Opgelet, dus. ‘Heb je niets nodig’ wordt ‘heb je iets nodig?’ en ‘ik kan niks doen voor jou’ wordt ‘kan ik iets voor je doen’? Open vragen voor al even open antwoorden. ‘’t is niks!’ wordt zo ‘graag gedaan!’. Uw levenspartner stapelt de negatieve uitdrukkingen op? Herformuleer ze dan voorzichtig op een positieve manier. Het is een manier om tot een prettiger, positiever relatie te komen.

life-magazine3. Speel met goed nieuws

Verkies een blijspel boven een tragedie. In het gezin wordt dit ‘het goede nieuwsspel’. Wanneer iedereen samen is, wordt een klein ritueel opgestart waarbij iedereen zijn goede nieuwsfeiten vertelt. Er wordt geluisterd en iedereen wordt samen blij omdat de leuke evenementen en de uitdagingen tot een goed einde werden gebracht. Feestvreugde alom. En opdat de neocortex op alle positieve elementen zou focussen, onderstreept u met een roze fluostift alle goede nieuwsfeiten. Daardoor krijgt uw krant in uw ogen al snel een andere kleur!

4. Speel met uw emoties

Wanneer men boos is op iemand (die men goed kent), probeer dan de brabbeltaal uit. Met andere woorden: u weert de ‘kl..tzakken’ uit uw taalgebruik. U bent kwaad en dat is duidelijk te merken, maar uw scheldwoorden blijven onverstaanbaar. U kunt ook een grens trekken die men tijdens een of andere twist nooit zal overschrijden.

5. Speel met donkere wolken

Net zoals Gene Kelly in ‘singing in the rain’ laat u de regen op uw gelaat en uw lichaam plenzen. In plaats van te sakkeren, uzelf op te sluiten en te beschermen met de vingers rond het parapluhandvat geklemd, laat u alles los en wordt u lekker nat! Hoe dat aanvoelt? Als één worden met de natuur. En bovendien komt na regen altijd zonneschijn, waarbij de zintuigen en de gevoelens geprikkeld worden door het mooie weer. Want ja: ook verwondering is een spel dat zich zonder grenzen laat beoefenen…

6. Speel met uw gezondheid

Dat die ene teen pijn doet, is ondergeschikt aan het feit dat de negen andere wel goed aanvoelen. Dat is makkelijk praten, zegt u? Dat klopt, maar het loont de moeite om dit op deze manier te zien.

7. Speel met de familie

‘Spelenderwijs’ is een typisch Belgisch woord dat bij ons past als een handschoen. Vandaar dat u dit naar voor schuift als het uw verjaardag is. Vergeet het klassieke diner dat door de jaren heen ietwat saai is geworden en organiseer een speelse brunch waar iedereen een gerecht en een gezelschapsspel meebrengt. Met als rode draad: simpele regels en korte spelletjes… op die manier bekokstooft u een menu waarvan de gezelligheid zich over alle generaties uitstrekt.

En daarna?

Spelen we gezinnetje, want waarom zouden we dat als een karwei moeten zien?



© Fiftyandme 2024