eten drinken urineverlies

Wat moet je eten en drinken om urineverlies te beperken?

In de menopauze treden vaak kleine hoeveelheden urineverlies op die het dagelijkse leven van een vrouw verstoren. Het veranderen van bepaalde (slechte) gewoonten kan een effect kan hebben op deze incontinentieproblemen.

Leestijd: 2 minuten

Vezelrijke voeding

Het eerste wat je moet doen is je richten op vezelrijke voeding. Dit zijn waardevolle bondgenoten voor een goede werking van de blaas. Dit geldt voor groenten, gedroogd fruit, peulvruchten, pasta en volkorenbrood. Vezels die een positief effect hebben op de darmtransit en het risico op constipatie verminderen. Een aandoening die leidt tot incontinentie problemen veroorzaakt door de ontspanning van het perineum. De bekkenspier wordt dan minder effectief in het voorkomen van kleine lekkages. Zonder in detail te treden, een overgevoelige blaas is een blaas die niet erg vol is en toch een signaal naar de hersenen stuurt dat hij geleegd moet worden. En ja, dit leidt vaak tot urineverlies.

Te vermijden of te beperken eten

Anderzijds kunnen sommige voedingsmiddelen het urineverlies doen toenemen door irritatie van de blaas. Deze moeten met mate worden gegeten, of zelfs worden geschrapt. Daartoe behoren zuivelproducten, zure vruchten (waaronder tomaten), citrusvruchten en specerijen. Bovendien is chocolade weliswaar goed voor het moreel, maar de consumptie ervan is schadelijk voor de gezondheid van de blaas. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van cafeïne.

In het algemeen moet de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen worden vermeden voor mensen die aan dit incontinentieprobleem lijden, of suiker natuurlijk is of niet. Het werkt in op de hyperactiviteit van de blaas, met een toename van de urineproductie. Hetzelfde voorbehoud geldt voor de aanwezigheid van zout in recepten: overdaad doet je veel drinken en laat je nieren harder werken dan nodig is.

Welke drankjes moet ik wel of niet kiezen bij urineverlies?

Houd je van een goed glas wijn bij je eten? Helaas, het zijn krachtige diuretica, maar het gebruik ervan vermindert ook de controle van de hersenen over de spieren. Inclusief die met betrekking tot de blaas, met een risico op incontinentie. Thee, frisdranken, vruchtensappen en koffie worden afgeraden omdat ze de blaas kunnen irriteren.

Wat wel drinken? Water! En ook veenbessensap is welkom dankzij zijn preventieve antiseptische rol in de urinewegen.

Ten slotte kan het verleidelijk zijn om de vochtinname te verminderen om urineverlies te voorkomen. Dit is een zeer slecht idee, omdat het kan leiden tot urineweginfecties.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022