zelf ongewenst urineverlies

6x dit kun je zelf doen om ongewenst urineverlies tegen te gaan

Ongewenst urineverlies, ook wel incontinentie genoemd met een net woord, kan heel vervelend zijn. Hoewel dit een veelvoorkomend probleem is, hoeft het geen onvermijdelijk deel van het ouder worden te zijn. Er zijn namelijk een paar dingen die je zelf kunt doen om beter de controle te houden over je blaas.

Leestijd: 2 minuten

Ongewenst urineverlies… We hebben er vooral last van bij het lachen, niezen, tijdens lichamelijke inspanning, vooral tijdens de menopauze, ‘s nachts, bij sterke aandrang en bij overmatige vochtinname vlak voor het slapengaan. En ja, dat doet wat met een mens. De impact varieert van persoon tot persoon, maar er zijn behandelingsopties en zelfhulpmiddelen beschikbaar om het beheer van incontinentie te vergemakkelijken en de levenskwaliteit weer te verbeteren.

Misschien heb je er pas sinds kort last van en wil je eerst onderstaande tips uitproberen voordat je professionele hulp inschakelt. Of misschien ben je al langer bezig met aanpassingen om urineverlies te stoppen, maar vind je hieronder wel een tip die je nog niet eerder probeerde. Hoe dan ook, hier komen ze:

1. Kegeloefeningen

Kegeloefeningen, ook bekend als bekkenbodemoefeningen, helpen je om de spieren rondom de blaas en de bekkenbodem te versterken. Hier is hoe je ze doet:

  1. Identificeer de juiste spieren: Probeer tijdens het plassen uw urinestroom te stoppen. De spieren die u gebruikt om dit te doen, zijn de juiste spieren.
  2. Knijp deze spieren gedurende 5 seconden in en ontspan ze vervolgens gedurende 5 seconden.
  3. Herhaal deze cyclus 10-15 keer, 3-4 keer per dag.
  4. Bouw de duur van de samentrekkingen geleidelijk op.
  5. Kegeloefeningen kunnen helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren en de controle over de blaas herstellen.

2. Train je buikspieren

Sterke buikspieren kunnen de druk op de blaas verminderen. Doe dus dagelijks oefeningen zoals crunches, planking en beenheffingen op te nemen in je trainingsroutine om je core te versterken. Daar krijg je nog een strakke buik van ook!

3. Voeding en hydratatie

Drink veel water en zorg voor een evenwichtig dieet met voldoende vezels. Drink dan weer minder cafeïne en alcohol, omdat deze stoffen de blaas kunnen irriteren. O, en vermijd veel drinken vlak voor het slapengaan, de blaas kan dan onbewust veel druk krijgen namelijk.

4. Gewichtsbeheersing

Overgewicht kan de druk op de bekkenbodem en de blaas vergroten. Een gezond gewicht behouden kan dus helpen bij het verminderen van incontinentieproblemen.

5. Blaasmanagement

Probeer regelmatig naar het toilet te gaan en vermijd te veel urineretentie. Dit helpt om de blaas niet overmatig te belasten.

6. Gebruik incontinentiemateriaal

Hoewel het geen oplossing is voor incontinentie, kan het gebruik van incontinentieproducten zoals absorberende pads of ondergoed je gemoedsrust geven en eventuele lekkages beheersen.

Als incontinentie nog steeds niet voorbij gaat met zelfhulpmaatregelen, is het verstandig om een gespecialiseerde zorgverlener, zoals een uroloog of een gynaecoloog te raadplegen. Ze kunnen evaluaties uitvoeren en behandelingsmogelijkheden voorstellen, zoals medicijnen, fysiotherapie of zelfs chirurgie, afhankelijk van de oorzaak van de incontinentie. Wie weet is je probleempje binnen een paar afspraken al opgelost!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024