zomerverkoudheid

Hoe kom je zo snel mogelijk van een zomerverkoudheid af?

Is het zomer, maar heb je toch last van een loopneus en keelpijn. Dan heb jij misschien wel een zomerverkoudheid te pakken. Maar wat is dat nu precies?

Leestijd: 3 minuten

Zomerverkoudheid

De meeste mensen associëren het voortdurend snotteren en bibberen vaak met de wintermaanden. Dit is ook niet onlogisch, want het verkoudheidsvirus houdt namelijk van koude temperaturen en mensen die dicht bij elkaar kruipen. Zo’n virussen leven dus echt op in de winter, maar dit wil niet zeggen dat je er in de zomer ook geen last van kan hebben. Denk maar aan de verschillende festivals waar iedereen op elkaar geplakt staat. Daar moet maar één iemand tussen staan die een snotneus heeft en de verkoudheid verspreidt als een lopend vuurtje.

Verder vergroot ook het veelvuldig gebruik van airco en ventilatoren de kans dat je een verkoudheidsvirus oploopt in de zomer. Zo’n briesje afkomstig van een ventilator kan een echte lifesaver zijn tijdens hete zomerdagen, maar let er toch mee op. Zo’n temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan namelijk voor een ‘stressreactie’ in je lichaam zorgen. Hierdoor vermindert je weerstand en ben je bijgevolg gevoeliger voor het verkoudheidsvirus. Daarnaast zorgt airco er vaak voor dat de lucht in de ruimte droger wordt. Dit kan uitdroging en irritatie van je slijmvliezen tot gevolg hebben.

De symptomen van een zomerverkoudheid lijken doorgaans op die van in de winter, maar kunnen zich wel nog extremer uiten. Bovendien is er ook een verhoogde kans dat je meer last hebt van je maag, aangezien veel zomerverkoudheden het gevolg zijn van een enterovirus. Deze virussen blijven vaker wat langer hangen en leven in de darmen, wat voor een vervelend gevoel kan zorgen.

Hoe kan je een virus bestrijden?

Dat het beestje dus begint te kriebelen tijdens de zomer is niet abnormaal, maar wel allesbehalve aangenaam. We geven je dus enkele tips mee om je zo snel mogelijk terug op en top fit te voelen.

1. Handen wassen

Deze eerste tip gaat meer over preventie. Je handen wassen, zeker op openbare plaatsen, is super belangrijk, aangezien de handen een broeiplaats zijn voor bacteriën en ziekteverwekkers.

2. Slaap genoeg en rust voldoende uit

Zorg dat je elke avond minstens acht uur slaap te pakken krijgt. Slaapgebrek is niet gunstig voor je immuunsysteem. Probeer dus voldoende te slapen en te rusten zodat je lichaam de energie krijgt om de verkoudheid te verslaan.

3. Een gezond dieet

Zelfs wanneer je niet verkouden bent, kan het eten van vettig en ongezond voedsel je heel suf doen voelen. Dit is ook niet anders wanneer je wat verkouden bent. Kies dus voor voeding die je energie geeft en je immuunsysteem boost, zoals voeding met veel antioxidanten en vitamine C. Hierbij denken we aan producten zoals citrusvruchten, rode paprika, spinazie, yoghurt, noten en zaden.

4. Water, water en nog eens water

Een goede hydratie is super belangrijk om je terug beter te voelen. Wanneer je voldoende vocht binnenkrijgt, kan het de slijmen helpen losmaken en verlicht het de irritatie in je keel. Hoeveel water je moet drinken hangt natuurlijk af van persoon tot persoon, maar toch bestaat er een algemene richtlijn die zegt dat 2 liter per dag optimaal is voor een goede hydratatie.

5. Stoominhalatie

Overweeg een stoombehandeling of adem dampen in van warm water zodat de congesties in de neus en in borst verminderen. Ook kunnen een warme douche of een luchtbevochtiger de symptomen milderen.

6. Over-the-counter pijnstillers

Heb je alle bovenstaande tips al geprobeerd en blijft het ellendige gevoel toch aanhouden, dan kan een paracetamol of ibuprofen helpen bij het verlichten van hoofdpijn, keelpijn of koorts. Belangrijk is wel dat je altijd goed de bijsluiter leest en indien nodig een arts raadpleegt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024