verkouden supplementen

Verkouden? Door deze combinatie supplementen te slikken, zal je je snel beter voelen

Of je nu vecht tegen een verkoudheid of infectie, je wil hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Genoeg rust is essentieel, maar je kunt het proces nog versnellen door bepaalde supplementen te slikken.

Leestijd: 2 minuten

Supplementen slikken wanneer je verkouden bent

Voor je begint met supplementen te slikken wanneer je je verkouden voelt, raden we als eerst goede voeding aan. Zie supplementen als een middel om gaten te vullen in een verder gezond en voedzaam dieet. Daarnaast zijn er ook andere factoren in het spel die van invloed zijn op je immuunfunctie: slaap, stress, bepaalde medicijnen, auto-immuunziekten en genetica.

Heb je dit goed in achting genomen, dan kunnen supplementen zeker een steuntje in de rug geven. Hoewel onderzoekers vaak enigszins terughoudend zijn met hun advies, is het bewijs voor de voordelen van vitamine C, vitamine D en zink vaak positief.

Vitamine C

Vitamine C wordt aangeprezen als hét supplement om verkoudheid te voorkomen en te behandelen. Mechanistisch gezien is dat logisch: vitamine C helpt immuuncellen vormen en functioneren, en het ondersteunt de fysieke barrières (zoals de epitheelcellen van je huid) die je beschermen tegen ziekteverwekkers. Máár dit geldt in principe enkel voor mensen die regelmatig vitamine C nemen. Zij hebben vaak een kortere verkoudheid (8% bij volwassenen en 14% bij kinderen) met iets minder ernstige symptomen. Sporters die regelmatig vitamine C innemen, lopen de helft minder kans op een verkoudheid dan sporters die dat niet doen.

Vitamine D

Epidemiologische studies tonen een verband aan tussen lage vitamine D-niveaus en een hoger risico op virale infecties van de bovenste luchtwegen. Vitamine D vervult vele functies in het lichaam, en een tekort kan de immuniteit aantasten. Maar ook hierbij geldt weer: ben je al ziek, dan is het al te laat. Om het de volgende keer te voorkomen, zit er dus maar één ding op: via de huisarts ontdekken of je een vitamine D-tekort hebt (ongeveer bij 90% van de mensen in België) en te beginnen met slikken.

Lees ook
Waarom je vitamine D-supplementen niet altijd aanslaan >

Zink

Zink speelt vele rollen in het lichaam, met name in het immuunsysteem. Als je gemakkelijk verkouden wordt, zorg er dan voor dat je genoeg zink binnenkrijgt. Sporters en andere mensen die veel zweten lopen een groter risico op een tekort aan zink. Maar te veel zink innemen is ook een risico, dus wees voorzichtig. Je kunt al snel problemen met de maag en darmen krijgen (misselijkheid of diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Mits je niet teveel inneemt (75-95 milligram zink per dag), te beginnen binnen 24 uur na het begin van de symptomen, kunnen ze de duur van een verkoudheid met 2 tot 4 dagen verminderen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023