hond artrose

Tips om je hond met pijnlijke gewrichten te helpen

Naarmate honden ouder worden, zijn ze steeds vatbaarder voor artrose. Maar ook jonge honden kunnen deze pijnlijke gewrichtsziekte krijgen. Een tijdige diagnose is noodzakelijk om onze trouwe viervoeter voldoende te kunnen ondersteunen.

Leestijd: < 1 minuut

Een hond die moeite heeft om op te staan, zich trager voortbeweegt dan normaal of pijn heeft wanneer je hem aanraakt, heeft waarschijnlijk artrose. Wanneer de dierenarts de diagnose heeft bevestigd, kun je deze tips volgen om te vermijden dat zijn toestand verergert.

Verplicht bewegen

Als hij pijn heeft, zal je hond minder geneigd zijn te bewegen. Nochtans is bewegen cruciaal om de gewrichten soepel te houden. Die soepelheid kan snel onomkeerbaar verslechteren. Ga zo vaak mogelijk met je hond wandelen (liever meerdere korte wandelingen dan één lange). Je kan je hond ook af en toe naar een sessie fysiotherapie brengen waar hij oefeningen zal leren die je later ook thuis met hem kunt oefenen.

Ook leuk en gezond: ga naar een zwembad voor honden. Al zwemmend kan je hond z’n gewrichten trainen zonder zijn eigen gewicht te moeten dragen. Bovendien heeft het warme water ook een heilzaam effect.

Gewicht opvolgen

Een hond met overgewicht voelt meer pijn. De extra kilo’s wegen door op zijn gewrichten. Het gewicht van je hond opvolgen is dus noodzakelijk. Zorg voor een evenwichtig dieet en vraag advies aan de dierenarts.

Ontstekingsremmende middelen zijn essentieel om je hond te helpen. Ze verminderen de ontsteking en werken pijnstillend. Voedingssupplementen kunnen nuttig zijn om de gewrichten te versterken en versoepelen.

Extra accessoires

Ook op praktisch vlak zijn er een aantal oplossingen:

  • Een orthopedisch kussen in traagschuim voor meer comfort.
  • Een hotpack om de bloedsomloop te stimuleren en de spieren te helpen ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn als opwarming voor een sessie soepelheidsoefeningen.
  • Een harnas om hem te dragen als er te veel trappen zijn.
  • Een loopplankje om hem makkelijker in en uit de auto te laten stappen.

Meer informatie op myhappypet.be


© Fiftyandme 2022