Een extraatje voor Max en Tijger in de winter

Leestijd: 4 minuten

Het is putje winter en dus zijn tips welkom om onze viervoeters daar vlotjes doorheen te loodsen. Dat betekent dat we ze voldoende moeten beschermen tegen de koude, zowel buiten als binnen… 

 Door Patricia Massange 

Honden en katten zijn zoals mensen: zij verschillen van elkaar wanneer ze met koude geconfronteerd worden. De ene verteert de winterprikken al vlotter dan de andere. Dit heeft niet alleen te maken met het levenspatroon van het dier tijdens de rest van het jaar, maar ook met zijn algemene gezondheid en zijn leeftijd.

Bescherming tegen de kou

life-magazine

De weerstand tegen de koude hangt af van het ras waartoe uw gezelschapsdier behoort. Noordelijke rassen, zoals de Siberische husky, de Alaska-malamut en de Pyreneese berghond, zijn van nature uit bestand tegen de koude. Dat merk je ook aan hun stevige en weelderige vacht en ondervacht. Chihuahuas, Yorkshires en Bichons daarentegen hebben een veel dunnere vacht en zijn ook gevoeliger omdat ze kleiner zijn.

Check inentingen en antiparasitaire middelen

Het is belangrijk dat u alle inentingen up-to-date houdt indien de jaarlijkse herhalingen in deze periode vallen (over het algemeen krijgt u hiervan bericht via uw dierenarts). Vergeet ook het ontwormen niet en de juiste behandeling tegen teken en vlooien. Hoewel de parasieten minder talrijk zijn dan in andere periodes (zoals in de lente en de herfst) zijn ze nog altijd aanwezig en blijft het dus belangrijk om uw hond of kat hiertegen te blijven beschermen.

life-magazine

Aangepaste voeding voor honden en katten

Indien uw hond voornamelijk bij u in huis woont en dit dagelijks uitsluitend verlaat voor zijn dagelijkse korte wandeling, kan zijn voeding het hele jaar door dezelfde blijven. De voeding hangt dus af van het soort activiteit van de hond: als hij sportief is of er van hem bepaalde inspanningen worden verwacht (trekkings, stevige wandelingen met zijn baasje…), dient zijn voeding herbekeken.
Bij honden die buiten wonen, dient het dagelijkse rantsoen aangepast. Dit kan met 10, 15 tot 20 % worden opgedreven teneinde te voldoen aan de aangepaste energiebehoeften.
In dezelfde context kan ook een aanpassing van het rantsoen – over het algemeen met extra eiwitten – worden doorgevoerd bij de kat (jong of ouder) die tijdens de winter naar buiten kan (vraag uw dierenarts om advies).

life-Magazine
Als dit overwogen wordt, doet u er goed aan om deze voeding niet bruusk te wijzigen, want dat kan tot spijsverteringsproblemen leiden. Zoals in elke periode van het jaar moet elke wijziging progressief gebeuren: in het rantsoen wordt de ene voedingsstof beetje bij beetje verminderd en de andere progressief verhoogd.
Bij grotere honden doet u er verder goed aan ze niet te veel te geven (en ook niet te veel te laten drinken) net vooraleer zij een stevige inspanning moeten leveren (lange wandeling, trekking, rennen…). Grotere honden zijn inderdaad extra gevoelig voor maagdilatatie of, erger nog, een maagtorsie. Deze aandoening, die om een snelle interventie van de dierenarts vraagt, wordt getriggerd door stress of door dat er net voor een stevige inspanning in een te korte tijd een te grote hoeveelheid lucht of voedsel en/of water is opgenomen.

Vacht blijven verzorgen 

In principe is sneeuw niet gevaarlijk voor dieren en dus ook niet voor honden en katten in het bijzonder. Het is niettemin niet uitgesloten dat er enkele onaangename neveneffecten optreden.

Het is niet omdat het winter is, dat men het uiterlijk van de hond moet verwaarlozen. Indien men de vacht te lang laat worden, zullen er knopen ontstaan en zal het haar “afsterven”, waardoor de hond niet tegen de koude beschermd is. Het toiletteren dient dus verder en regelmatig te gebeuren, maar dan wel met een snit die aangepast is aan het seizoen (langer) en aan de activiteiten van de hond…

Kussentjes verzorgen

life-magazine

Het onderhoud van de voetkussentjes helpt om de aanwezigheid van vreemde objecten zoals kleine steentjes en vooral ook kleine sneeuwballetjes te detecteren. De haren tussen de nagels mogen ook geknipt worden. Door de droge lucht en de koude worden de voetkussentjes beschadigd. Het is dus belangrijk om hier een verzorgend en hydraterend product op aan te brengen – indien nodig ook op de snuit. Wij hebben onze gevoelige plekken, zoals de lippen en de handen; welnu: honden hebben die ook! Idem dito: indien de hond door de sneeuw stapt, dringen dezelfde voorzorgsmaatregelen zich op. Het ijs dat zich aan de poten vasthecht, kan worden weggespoeld met lauw water, waardoor ook het strooizout wordt weggehaald. Dat irriteert niet enkel, maar is ook giftig bij inname. En indien de hond in een ondergesneeuwd gebied woont, kan een looiende oplossing die bij de dierenarts te koop is, worden toegepast. Hierdoor worden barsten en kloven vermeden.
“Een stadshond die het hele jaar door binnen leeft, is gevoeliger voor temperatuurschommelingen dan een hond die het overgrote deel van zijn tijd buiten doorbrengt.”
Nog dit: sommige honden spelen graag in de sneeuw. Let er op dat zij geen sneeuw happen. Deze kan de spijsverteringswand snel aantasten, met diarree en braken als gevolg.
Ondanks hun “pelzen” jasje zijn onze behaarde dieren niet volledig beschut tegen de gevaren. Waak erover dat zij de winter in alle veiligheid doorbrengen en doe wat nodig is om hen te beschermen.

Jasje voor de “fragiele” honden

Gevoelige, oude of herstellende honden kunnen worden aangekleed met een jasje. In de handel zijn heel wat modellen te vinden. Zeer belangrijk – teneinde een belachelijke look te vermijden – is dat het jasje de juiste maat heeft. Op die manier kan geen wrijving optreden die vaak de oorzaak is van huidproblemen en voelt de hond zich ook op zijn gemak.


 


© Fiftyandme 2024