Een hond maakt je gezond en dit is waarom

Een hond in huis is goed voor jou. Eerst en vooral heb je er een (honds)trouwe kameraad bij. Maar er is meer: een hond maakt je gezond. Uit onderzoek blijkt immers ook dat een hond in huis hebben goed is voor jouw gezondheid.

Leestijd: 2 minuten

Een hond maakt je gezond

Een hond is een (hondstrouwe) vriend die je voor het leven hebt. Dat kan je niet van veel andere wezens zeggen, toch ? Maar een hond doet ook meer voor jouw leven dan enkel een trouwe metgezel hebben. Een hond maakt je gezond. Jouw viervoeter geeft jou immers een excuus om te sporten, om ‘s avonds even een ommetje te maken. Daarnaast brengt hij je doorgaans veel geluk en blijdschap en heeft hij bovendien een hoge entertainmentwaarde.  Dat je het goed is voor je gezondheid, daar is zelfs wetenschappelijk bewijs van.

Kalmerend effect

Eerst en vooral maakt een hond in huis je actiever. Je kan er even mee in de tuin ravotten, jullie kunnen samen een wandeling maken of je kan er mee naar de hondenschool. Kortom, je bent in beweging en dat is goed voor je psychische en fysieke gezondheid. Ook zal je al snel zien dat jouw viervoeter een positieve uitwerking heeft op jouw humeur. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het hebben van een hond kan helpen bij depressie. Baasjes (dat klinkt zo bezitterig maar dat is het niet) die 15 tot 30 minuten met hun huisdier doorbrengen, voelen zich gelijk meer ontspannen en kalm. Honden hebben immers een kalmerend effect op mensen en kunnen ons helpen stress te verlichten.

Je grijze massa is blij

Studies hebben bovendien aangetoond dat mensen met een hond in tijden van stress eigenlijk minder cardiovasculaire reactiviteit ervaren. Tijdens stressvolle situaties stijgen de hartslag en bloeddruk van hondenbezitters vaak minder en keren ze sneller terug naar normale niveaus dan bij mensen zonder hond in huis. Ook is het zo dat je grijze massa in het bijzijn van je favoriete huisdier meer stofjes gaat aanmaken die worden geassocieerd met plezier en rust. Een hond maakt je gezond is dus zeker geen overdreven uitdrukking.

Je bent minder vaak ziek

En het wordt nog gekker. Een hond maakt je gezond op allerlei manieren. Uit onderzoek zou immers ook blijken dat honden het leven van hun baasjes verlengen en hen beschermen tegen levensbedreigende ziektes. Heb je een hond in huis dan zou jouw kans op hartziektes,hoge cholesterol en lage bloeddruk immers verkleinen. Een hond maakt je gezond geldt trouwens ook voor je (klein)kinderen. Zo blijkt uit Science Daily, een nieuwssite met met onderzoeksnieuws, dat kinderen die opgroeien in een omgeving waar er honden zijn minder last hebben van allergieën en minder te kampen zouden hebben met eczema. Ook zou blijken dat kinderen die leven in gezinnen waar er honden zijn minder snel ziek thuis zouden blijven dan andere kinderen. En voor wat betreft die ziektedagen: dat geldt ook voor volwassenen.


© Fiftyandme 2022