Help, mijn hond is bang van bezoek!

Niet fijn: je wilt vrienden of familie uitnodigen, maar je hond is agressief tegen je bezoekers. Gelukkig kan je het dier met het nodige geduld geruststellen en ervoor zorgen dat hij niet langer bang is van vreemden in huis.

Leestijd: 3 minuten

Verandert jouw hond, die gewoonlijk zo overloopt van liefde, in een luid blaffend monster dat klaarstaat om in de aanval te gaan zodra er iemand je huis binnenkomt? Dan is het duidelijk dat hij bang is van onbekenden die zich op zijn terrein wagen. Voor dat gedrag zijn verschillende verklaringen te vinden, en het heeft veel te maken met gebrek aan socialisatie. Maar als je nu in actie komt, zit je straks veilig aan het kerstdiner zonder dat je lieveling zijn tanden in de enkels van je oude tante zet.

Waar komt die angst vandaan?

Vanaf het moment dat je een hond in huis haalt, moet je er als baasje voor zorgen dat hij met allerlei dagdagelijkse situaties geconfronteerd wordt. Dat is het begin van een socialisatieproces dat ervoor zorgt dat je hond voldoende zelfvertrouwen krijgt. Als hij die ervaringen niet krijgt, kan hij bangelijk worden en angsten ontwikkelen die hij later moeilijk kan overwinnen.

Als de hond bang is van gasten die zich rond hem verdringen, is hij waarschijnlijk toen hij jong was niet gewend geraakt aan andere personen dan zijn baasje en de leden van het gezin. Het kan ook zijn dat hij vroeger een slechte ervaring heeft gehad met een onbekende die hem nu zo doet reageren.

Leer de signalen herkennen

Als een hond zich slecht op zijn gemak voelt bij iemand, laat hij dat snel genoeg merken. Let dus op de signalen en leer ze herkennen. Een hond die zijn lippen likt, beeft en hijgt zonder dat daar een reden toe is, die met zijn staart tussen zijn benen staat en zijn oren platlegt, is duidelijk niet op zijn gemak. Het kan ook zijn dat hij kwijlt, wegkruipt in een hoekje en op zijn buik over de grond kruipt.

Negeer die lichaamstaal van je hond niet, want het is een waarschuwing. Het dier drukt op die manier zijn nervositeit en ongerustheid uit. En als de angst niet afneemt, zal hij grommen en bijten. Je doel is te maken dat de hond kalm en ontspannen blijft en met zijn staart kwispelt als er een onbekende bij hem binnenkomt.

Wennen in alle rust

Dat valt te bereiken, maar er is heel wat inspanning en geduld voor nodig. Zet je hond voor de komst van je bezoek in een andere kamer, of zorgt dat hij door een barrière van de gasten gescheiden is, zodat hij zich beschermd voelt. Om alle stress te vermijden, kan je de gasten bij een eerste bezoek vragen om je hond te negeren, maar blijf zelf in zijn buurt om hem gerust te stellen.

Als hij zich veilig voelt en kalm blijft, kan je een van je vrienden vragen om naar de hond toe te gaan en naast hem te gaan zitten. Als je huisdier goed reageert, kan je hem uit zijn gesloten ruimte halen, maar geef hem de kans om te ontsnappen als hij zich toch niet helemaal op zijn gemak voelt.

De eerste keer moet je je huisdier helpen om de aanwezigheid van bezoekers te leren verdragen. Dat kan wat geduld kosten. Als je hond dit eenmaal aankan, kan je je gasten vragen hem iets lekkers te geven zodat hij hun aanwezigheid associeert met iets aangenaams. Langzamerhand zal het dier zich zelfverzekerder voelen bij andere mensen dan zijn baasje, en laat hij zich benaderen om geaaid te worden.

Maar overhaast niets! Deze ‘therapie’ kan verschillende dagen of zelfs weken duren, afhankelijk van de vraag hoe bang je huisdier is. Dwing hem nooit om iets te doen dat hij niet wil, want dat kan verkeerd aflopen. Het is aan je hond om te beslissen of hij een andere hand dan de jouwe wil likken.

Straffen is verboden

Sommige baasjes reageren verkeerd op het gegrom van hun hond. Natuurlijk is het een beetje gênant als je schattige troeteldier zijn tanden ontbloot naar de eerste onbekende die binnenkomt. Maar het is gevaarlijk om je hond te berispen als hij bang is. Het gevolg zou kunnen zijn dat hij zijn angst verbergt door niet meer te grommen, maar voortaan zonder waarschuwing tot de aanval overgaat. Dus als je voelt dat je hond bang is, zet hem dan apart tot hij weer kalm is.

 


© Fiftyandme 2022