hond stofzuiger

Aha: dus hierom is je hond zo bang voor de stofzuiger

Al vanaf het moment dat je de stofzuiger erbij pakt, begint je hond te blaffen of weg te kruipen. Wáárom is Rex toch zo bang voor dat apparaat?

Leestijd: < 1 minuut

Verwarrende geur

Een reden waarom je hond zo’n hekel heeft aan de stofzuiger, is door de verschillende geurtjes die vrijkomen van de stofzuiger. Het mag geen verrassing heten dat honden een enorm goede neus hebben.

Hard geluid

Ook houden honden niet van geluiden die ze niet herkennen, zo ook van die verdoemde stofzuiger. En éigenlijk is het zelfs een enorm schattige reactie: die lieve Rex wil graag zijn geliefde baasje (lees: jij) beschermen voor de ‘gevaarlijke’ stofzuiger.

Aangeleerd gedrag

Operante conditionering speelt een rol bij dit gedrag: stop je met stofzuigen wanneer je hond blaft, dan ‘beloon’ je hem of haar als het ware. Probeer hier dus niet aan toe te geven.

Wil je de angst voorgoed afleren? De eerste stap is dan om de stofzuiger gewoon in de living neer te zetten voor een paar uur. Je hond zal op onderzoek uitgaan en er wellicht wat aan snuffelen. Geef je hond een beloning als hij dichterbij komt of leg zelfs de beloning op de stofzuiger. Herhaal dit een paar keer.

Een paar dagen later ga je met de stofzuiger door het huis lopen. Beloon het gedrag als de hond de stofzuiger negeert of eraan snuffelt. Wordt hondlief toch weer bang? Probeer dit te negeren; hier hebben we opnieuw met operante conditionering te maken.

Weer een paar dagen later is het toch echt tijd om te stofzuigen voor neus van Rex. Gebruik eerst de zachtste stand en bouw het rustig op. Geef je hond de tijd en onthoud: het is een kwestie van wennen. Hoe vaker hij de stofzuiger hoort, hoe minder gevaarlijk het apparaat lijkt. Bráve hond.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Readers’s Digets

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2022