katten tuin

Last van katten in je tuin? Zo wijs je ze (diervriendelijk!) de deur

Je ziet graag katten, maar wanneer die van de buren in je tuin lopen en hun behoefte op jouw grasveld, stoelen of zelfs tuinkussens doen, wil je ze linea recta uit je zicht hebben. Dat kan soms uitmonden in burenruzies. Hoe jaag je ze weg uit je tuin, zonder dat ze zich zeer doen?

Leestijd: 2 minuten

1. Strooi citroenschillen, peper, knoflook of hertshoornolie

Katten hebben een hekel aan peper, citroenschillen, hertshoornolie en knoflook. Strooi regelmatig wat hiervan (of een mengsel) onder struiken of op plaatsen waar het droog blijft. Herhaal zeker na een regenbui!

2. Plaats gaas op of onder je schutting

Sluipen de katten onder jouw schutting door? Begraaf (kippen)gaas ondiep in je tuinaarde. Dat vinden ze erg vervelend voelen aan hun pootjes. Komen ze juist over jouw schutting of heg, dan kun je het erbovenop plaatsen. Niet ze mooiste oplossing, wel effectief.

3. Ultrasound geluid

Met een ultrasound geluid kun je ook de katten in je tuin wegjagen. Deze apparaatjes produceren een geluid hoger dan 20.000 Hz kunnen produceren. Dat is niet hoorbaar voor mensen, maar wel voor katten én honden. Heb je dus zelf een hond thuis, dan kun je beter niet voor deze oplossing gaan. De kattenverjager maakt gebruik van een vaak sensor die bewegingen kunnen waarnemen. Zodra meneer of mevrouw kat je tuin betreed, zend het toestel ultrasoon geluid uit zodat ze snel je tuin verlaten.

Lees ook
Aha: dus hierom is je hond zo bang voor de stofzuiger >

4. Strooi koffiegruis

Ook wat koffiedik strooien op plaatsen waar de kat zijn behoefte doet helpt. Dit werkt vaak maar kort, dus regelmatig herhalen is de boodschap.

5. Plaats kattenwerende planten

Deze optie is tegelijk wel mooi voor je tuin: plaats (kattenwerende) planten. Zo is citroenverbena niet alleen een frisse plant voor de zomer, maar laat ook een geur los waar katten niet tegen kunnen. Ook wijnruit heeft een hele speciale, maar vooral onaangename geur. Vuurwerkkruid ruikt een beetje naar citroen en vanille, net waar katten niet van houden. Ook zitten er etherische oliën in dat de plant bij warm weer spontaan ontvlamt. Rond de struik kan je dan kleine vlammetjes zien.

6. Of plaats net planten die ze aantrekken

Blijven de katten nog steeds niet weg uit je tuin? Je kunt het ook andersom doen: leid de poezen om de tuin (pun intended) door ze aan te trekken naar een plek waar ze wel mogen komen. Dat doe je door kattenkruid te plaatsen – wat ook nog eens muggen weghoudt. Twee in één klap.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024