teken

Zo bescherm je je hond tegen insecetenbeten

Kleine dieren eten grote dieren niet op, wordt er gezegd. Maar is dat wel zo? Honden krijgen heel wat gezondheidsproblemen door beten en steken van insecten die toch stukken kleiner zijn dan zij. Nu het weer lente is en er lange wandelingen op het programma staan, moeten er dus voorzorgen worden genomen.

Leestijd: < 1 minuut

Pas op voor teken, vlooien en zandvliegen… Wist je dat één vlo je huisdier tot 400 keer per dag kan bijten? Je kunt je voorstellen hoeveel last hij daarvan krijgt… Maar dat is het ergste nog niet. Beten en steken van vlooien, teken, muggen, horzels en luizen bezorgen het dier niet alleen irritatie en last, ze kunnen ook ziektes overdragen die ernstig kunnen zijn. Wat moet je doen als je hond zich krabt of tekenen van verzwakking vertoont?

Teken

Er wordt steeds meer gesproken over de gevaren van de ziekte van Lyme, maar teken kunnen ook piroplasmose veroorzaken (een dodelijke ziekte die gepaard gaat met anemie), evenals ehrlichiosis en anaplasmose (waarvan de symptomen ongeveer gelijk zijn met die van de ziekte van Lyme).

De oplossing? Een vaccin en een antiparasitair middel dat een drievoudige bescherming tegen parasieten geeft.

Vlooien

Vlooienbeten kunnen pruritis, allergische dermatitis en andere superinfecties veroorzaken. En als je hond zich krabt en een vlo inslikt, is er kans dat hij besmet wordt met hondenlintworm (dipylidium caninum) wat tot ernstige spijsverteringsaandoeningen leidt.

De oplossing? Een behandeling tegen vlooien en wormen.

Zandvliegen

Dit kleine gevleugelde insect (dat op een mug lijkt) komt vooral in de streken rond de middellandse zee voor en is drager van leishmania, een ongeneeslijke ziekte waarvan de symptomen pas na maanden optreden: vermageren, huidkwetsuren, bloedingen, haaruitval, abnormaal lange nagels… Met de klimaatsopwarming komt de aandoening tegenwoordig ook al in onze streken voor.

De oplossing? Je hond laten inenten en hem een speciale insectendodende halsband omdoen (of met een druppelaar een parasietenwerend middel aanbrengen op de huid).

Meer info op happypets.be


© Fiftyandme 2022