De longworm : een dodelijke ziekte voor je hond

De ziekte is nog niet zo bekend in België, maar de longworm kan heel gevaarlijk zijn voor honden. Wat zijn de effecten en hoe kan je je er tegen wapenen ? Wij leggen het uit.

Leestijd: < 1 minuut

Je hebt misschien al gehoord over de ziekte die de longen en het hart van de hond aantast. Maar hoe kan je het risico op de besmetting verkleinen?

Om te vermijden dat je hond besmet wordt, moet je opletten voor slakken, en soms ook voor kikkers. Deze weekdieren en hun slijm kunnen besmet zijn met de larven van de longworm : dan volstaat het dat je hond ze opeet of eraan likt om besmet te worden.

Dit zijn de voorzorgsmaatregelen die je kan nemen :

  • Ruim de uitwerpselen van je hond op (slakken kunnen erover kruipen en zo de honden besmetten die ze opeten of eraan likken).
  • Laat geen speelgoed buiten liggen of was het regelmatig.
  • Was regelmatig de eetbakken die buiten staan.

De symptomen kunnen opduiken in de vorm van ongewone vermoeidheid, hoest, abnormale bloedingen… Soms zijn er ook helemaal geen symptomen, vandaar dat het belangrijk is om je hond regelmatig te laten onderzoeken door de dierenarts, zeker in geval van twijfel. De volwassen wormen nestelen zich in het hart en de longslagaders en kunnen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Overgeven, het verliezen van de eetlust of tekenen van depressie zijn eveneens signalen die onze aandacht moeten trekken.

Het is dus heel belangrijk om je hond goed in het oog te houden en meteen naar de dierenarts te gaan in geval van twijfel om je trouwe viervoeter in blakende gezondheid te houden !

Meer info op de gespecialiseerde site van Bayer slakkendodelijk.be


© Fiftyandme 2022