Slakken : gevaarlijk voor je hond !

Longworm is een ziekte waarover nog veel te weinig bekend is Honden lopen de besmetting vooral op door het contact met naaktslakken of huisjesslakken, en hij kan al snel fataal worden. Hoe herken je de symptomen en wat kan je doen?

Leestijd: < 1 minuut

Parasitaire longworm tast de aderen en de longblaasjes van de hond aan en veroorzaakt daar ontstekingen. Er kunnen allerlei symptomen optreden, maar het is ook mogelijk dat er geen symptomen zijn. Juist daarom is de ziekte zo gevaarlijk.

Hoe voorkom je infectie?

Longworm is een ziekte die overal in Europa bij vossen voorkomt en die op honden wordt overgebracht door het slijm van slakken. Als onze viervoeters dat binnenkrijgen of eraan likken en de slakken zijn dragers, dan is de infectie snel overgebracht. Om ze te beschermen kan je bepaalde maatregelen nemen wanneer je met je hond naar buiten gaat. Laat hem niets eten of drinken dat buiten is blijven liggen zonder toezicht, was speeltjes en etensbakken elke dag uit en let op waar de hond aan snuffelt. Natuurlijk moet je hond de kans krijgen om te spelen en op onderzoek te gaan, maar blijf wel op je hoede.

Wat zijn de symptomen?

Dit zijn de meest voorkomende symptomen: hoesten, overgeven, verminderde eetlust, spasmen, verlammingsverschijnselen… Bepaalde honden worden ook erg moe of krijgen bloedingen. Het kan zelfs gebeuren dat de hond plotseling doodgaat.

Als je hond tekenen van besmetting vertoont, als hij erg nieuwsgierig van aard is, als je twijfelt, of als je ergens woont waar veel slakken voorkomen, contacteer dan zo snel mogelijk je huisarts.

 

Meer info? slakkendodelijk.be


© Fiftyandme 2022