Stop de onvoorziene uitgaven!

Leestijd: 3 minuten

Net zoals wij krijgen ook onze huisdieren soms af te rekenen met gezondheidskwaaltjes. Spijtig genoeg hebben die kleine probleempjes vaak grote financiële gevolgen. U kunt de impact hiervan beperken door voor uw levensgezel een verzekering af te sluiten.

Door Patricia Massange

Wanneer u een dier in huis haalt, denkt u niet meteen aan mogelijke gezondheidsproblemen – gelukkig niet! Maar het is een feit: een bezoek aan de dierenarts haalt een hap uit uw budget en het is niet altijd even gemakkelijk om die vaak onverwachte uitgaven in te calculeren.

Beter voorkomen dan genezen

shutterstock_138711815Dierenartsen zijn voorstanders van een preventieve verzorging. Deze is soms ook verplicht. Maar hoe dan ook: het blijft een belangrijke uitgavepost. Het is zelfs de op één na grootste uitgavepost na de uitgaven voor voeding (bron: SPF Economie 2011). Indien het huisdier geen bijzondere gezondheidsproblemen heeft, kunnen 1 tot 2 bezoekjes per jaar aan de dierenarts volstaan om het in optimale gezondheid te houden. Maar hoeveel kost dat? Omdat dierenartsen hun tarief vrij mogen bepalen, is er soms een groot verschil tussen de tarieven die van het ene tot het andere kabinet worden toegepast en dit zelfs in een zelfde stad! Wat de inentingen betreft: die zijn sterk aan te raden en zelfs onmisbaar om sommige ziekten met ernstige gevolgen te voorkomen. Voor de hond betekent dit vaccineren tegen hondenziekte, hepatitis, parvovirus, leptospirose en, indien nodig, hondsdolheid; voor de kat zijn er de vaccins tegen tyfus, kattenziekte, leucose en, indien nodig, hondsdolheid. Ook ontwormen is een must. Dit moet gemiddeld zo’n twee keer per jaar gebeuren bij uw huisdier. Dit zijn courante uitgaven, maar zij happen hoe dan ook een stevig stuk uit het huishoudbudget.

Elk dier is wel eens ziek

Ziekten liggen aan de basis van driekwart van de gezondheidskosten. U kunt er dus maar voldoende aandacht aan besteden. De meest voorkomende ziekten bij de hond hebben te maken met de spijsvertering, de vacht, met manken of met courante ziekten (gastro-enteritis, verkoudheid…). Bij de kat, die gevoeliger is, dienen daar urinaire problemen, artrose, obesitas aan toegevoegd, dat vaker voorkomt dan bij de hond.

Ongevallen: een risico met een stevig prijskaartje

Ook ongevallen zijn courant en onze huisdieren worden daar niet van gespaard. Bij een ongeval (uitgerukte nagels, kloofjes in de voetkussentjes, maagtorsies, bijtwonden of slachtoffers van een aanrijding) kan de kostprijs van een operatie al snel hoog oplopen.

Over het algemeen staan eigenaars van katten en honden te weinig stil bij de uitgaven die verband houden met een huisdier. Nochtans kunnen die een stevig gat maken in het gezinsbudget… tenzij men daar op voorbereid is. Een gezondheidsverzekering voor huisdieren beperkt deze uitgaven, want zij impliceert de terugbetaling van de kosten bij de dierenarts.

Aangepaste formules voor eigenaars

In België kunnen eigenaars van honden en katten sinds enkele jaren intekenen op een dierenverzekering. Het pakket is redelijk volledig en dekt de uitgaven in geval van ongevallen en
ziekten, medicatie, consultaties…
life-magazineAl naargelang de gekozen formule kan ook een gedeelte van de preventieve kosten (inentingen, antiparasieten en ontwormen) worden terugbetaald. Het is aan u om de verzekeringsformule te kiezen die het beste aansluit bij de gezondheidsbehoeften van uw dier (een grote rashond heeft niet dezelfde behoeften als een huiskat), zijn levenspatroon (veeleer buiten, of lekker binnen) en uw budget. Indien u hulp nodig hebt, vraag dan uw dierenarts om advies of contacteer een raadgever voor dierenwelzijn. Zij zullen u begeleiden in de keuze van de formule volgens de premie en de maximale vergoeding per jaar.


 


© Fiftyandme 2024