menokilo's

Menopauzeconsulente Leen over menokilo’s: “Beter fit en een beetje zwaarder dan mager en vermoeid”

Ieder pondje gaat door het mondje, is het gezegde. Maar rond de menopauze zit dat wel anders in elkaar. De talloze hormonen die door ons lijf gieren hebben een compleet andere invloed op afvallen en de veranderende lichaamsvorm. Het overkwam ook Leen Steyaert (60), die ondanks vele inspanningen die 5 kilo er maar bij moest nemen. En raad eens? Dat is helemaal niet erg. Ze schreef er zelfs een boek over om duidelijkheid te scheppen over de beruchte ‘menokilo’s’.

Leestijd: 5 minuten

Innerlijke rust over menokilo’s

Veel vrouwen doen hopeloze pogingen om hun gewicht te behouden en starten met crashdiëten, stoppen met eten of slikken vetverbranders, om enkele weken later vast te stellen dat de paar menokilo’s die ze kwijt waren er weer op zitten. Inderdaad, dat is een situatie die niet strookt met ‘de beste en comfortabelste tijd van je leven’. Of toch wel? Leen Steyaert heeft een duidelijke boodschap in haar boek: gewichtstoename rond de overgang komt bij 70% van de vrouwen voor, is dus normaal, en heeft zelfs een reden.

menokilo's

Ik keek in de spiegel en zag daar tot mijn verbazing een massief ‘blokje’ in plaats van mijn alom geprezen fijne taille, die er samen met het feit dat ik mijn stevige dijen goed had kunnen verbergen, altijd voor had gezorgd dat ik met mijn 1 meter 72 overkwam als een lange smalle’”, schrijft Leen in haar nieuwste boek ‘Menokilo’s’. “Nu moest ik machteloos toezien hoe mijn lichaam langzaamaan van vorm veranderde. Taille weg, 4 à 5 kilo erbij.” Dit gebeurde op haar zesenveertigste, maar op haar zestigste nam ze die extra kilo’s er met plezier bij. Een beter doel: de menokilo’s onder controle houden. En je ideaalbeeld loslaten en je nieuwe gewicht accepteren. Afslanken gaat namelijk niet meer zo makkelijk, de menopauze schopt veel lichaamsprocessen in de war die we voor de overgang voor lief namen. “Ja, je wordt ouder, je krijgt wat rimpels, je haar wordt dunner en grijzer en je weegt een paar kilos meer. So what? Wat is erger: een paar kilo’s extra of ongelukkig zijn en van het ene uiterste in het andere vervallen en zo je gezondheid schade toebrengen?

Een van de steeds terugkerende bezorgdheden bij vrouwen is gewichtstoename. Je schrijft dat je het best vroeg begint aan het werken van je gezondheid om er na je 50ste de vruchten van te plukken. Ik denk dat veel mensen nu juist denken: ik ben te laat. Kan ik het nog inhalen?

Leen: “Een mooi gezegde is dat het nooit te laat is om ergens nog aan te beginnen. 50 is de nieuwe 30, 60 de nieuwe 40. We hebben na de menopauze nog een heel leven voor ons. Cellen vernieuwen zich constant – al is dat wel trager als je ouder wordt. Maar je lichaam is nog goed in staat om te herstellen en vernieuwde energie te vinden. Begin vandaag (nu) en niet morgen! Zie jezelf en je lichaam graag en wees er lief voor door er goed voor te zorgen.”

Je schrijft dat overgangsklachten vooral te maken hebben met gezondheidsklachten die aanwezig waren al jaren voor de menopauze. Wat kan dat bijvoorbeeld zijn?

“Verstoringen in de stofwisseling zoals suikerspiegels die niet stabiel zijn en die ervoor zorgen dat je cravings krijgt. Dat kan verstopping (obstipatie) zijn, door een slechte uitwisseling of eliminatie van toxines uit de darm waardoor stoelgang blijft zitten. Maar ook een verstoring van het darmmicrobioom. En een verstoord bioritme met gevolg slecht slapen door bijvoorbeeld te lang  en te laat achter schermen te zitten. Je stelt je dan bloot aan blauw licht waardoor je langer actief blijft. Een slechte vertering kan ook later voor problemen zorgen, net zoals het nemen van maagzuurremmers terwijl je op dat moment eigenlijk naar je voeding en stress moet kijken. Eigenlijk is emotionele stress in het algemeen een voorbode van overheidsklachten.”

Stel: je eet weinig en beweegt veel. Je energie-inname is dus lager dan dat je verbruikt. En toch blijven de kilo’s er frustrerend genoeg aan plakken. Wat is doorgaans de reden hiervoor?

“Door verstoringen in je stofwisseling, door spieren die verminderen met ouder worden, door hormonen die veranderen… Deze verstoring zorgt ervoor dat je vet wordt opgeslagen in plaats van verbrandt en dat je geen energie haalt uit je voeding. Je zal constant honger hebben terwijl je waarschijnlijk best veel vet hebt opgeslagen. We zijn met zijn allen meer suikerverbrander dan vetverbrander en vet verbranden is ook een veel moeilijker proces. Dé oplossing bestaat niet, maar het is belangrijk om de processen weer in balans te brengen waarvoor ik de methoden in m’n boek heb beschreven.”

Hoe kan je volgens jou het best met suiker omgaan in de menopauze?

“Toegevoegde en verbogen suikers zitten in onze voeding. Maar we moeten erg opletten met de hoeveel suikers en hoe dikwijls je het eet. Ik zeg altijd: van taart word je niet dik, het gaat erover hoeveel en hoe vaak je het eet. In mijn boek geef ik heel wat tips om suikerverslaving te milderen en vetverbranding te stimuleren.”

Jijzelf kwam op je zesenveertigste in de overgang en neemt de 5 kilo’s en de verminderde taille er nu graag bij. Wanneer kwam je tot dat besef?

“Toen ik zag dat ik ik mezelf moest uithongeren om er 2 of 3 menokilo’s af te krijgen. Ik at al gezond en ik bewoog veel. Ik weet nu pas echt dat het veel belangrijker is om fit en gezond te zijn dan om slank te zijn. Ik eet gezond en vermijd suiker. Ik omarm het ouder worden en mijn doel is nu om gezond en actief ouder te worden.”

Beter een beetje dikker, zeg je toch?

“Beter fit een en beetje zwaarder dan mager en vermoeid. Een beetje dikker is inderdaad niet erg, mits het de spuitgaten niet uitloopt. Als je ouder wordt heb je meer kans om ziek te worden, en als je een beetje meer vet hebt, heb je ook wat ‘reserve’ waarop je kunt terugvallen als je door omstandigheden sterk zou afvallen. Ook vult het vet je rolletjes en camoufleert het je rimpeltjes meer.”

Heb je een tip voor andere vrouwen om hun veranderde lichaam meer te omarmen?

“Stop met tegen jezelf te zeggen dat je niet mooi bent. Je lichaam onthoudt dat soort dingen onbewust waardoor je die gedachte echt gaat geloven. Kijk in de spiegel en oordeel niet over jezelf en zeg de positieve dingen. Bijvoorbeeld dat je mooi haar of mooie ogen hebt. Ik ken vrouwen in de menopauze die zeggen: ‘ik kijk nooit meer in de spiegel’. Dat vind ik jammer. Doe dat juist wel en wees niet streng! En stap met dat goede gevoel over jezelf een gezonde levensstijl in, ook al bestaat de kans dat een paar van die menokilo’s deel uit zullen maken van je huidige lichaam. Als je goed op weg bent om gezonder te leven zal het uiteindelijk steeds gemakkelijker worden omdat je de voordelen snel zult merken.”

Over Leen Steyaert

Leen Steyaert is gespecialiseerd verpleegkundig orthomoleculair therapeut. Ze is de eerste Vlaamse menopauzeconsulent en borstweefseltherapeut. Ze is auteur van meerdere gezondheidsboeken (Stralend door de menopauze, Jouw menopauzeplan, Oerritme, Stop de rush! en Over borsten) die al tienduizenden vrouwen in België en Nederland hebben geïnspireerd om zelf hun gezondheid in handen te nemen.

Menokilo’s
Stop het gevecht met je gewicht in en na de overgang
Leen Steyaert, 224 blz. € 24,50
Sinds 8 maart 2023 in de boekhandel


© Fiftyandme 2024