migraine menopauze

Migraine in de (peri)menopauze: antwoord op 5 prangende vragen

Iedereen die weleens een migraineaanval heeft gehad, weet hoe heftig die pijn kan zijn. De klachten zijn onmiskenbaar: bonzende pijn, gevoeligheid voor licht en geluid, de uitputting die erop volgt. Maar wat gebeurt er wanneer hormonale verschuivingen, die o zo kenmerkend zijn voor de menopauze, zich combineren met deze al te bekende aandoening? Vijf prangende vragen en hun antwoord.

Leestijd: 4 minuten

Helaas dames, migraine is een vrouwenkwaal, al kunnen mannen er ook last van hebben. In totaal lijdt ongeveer 15% van de wereldbevolking aan de aandoening. Maar liefst 35% van de vrouwen jonger dan 40 jaar heeft migraine (bij mannen is dit 15%). Op middelbare leeftijd hebben tot drie keer meer vrouwen dan mannen migraine. Na de leeftijd van 45–50 jaar daalt migraine gelukkig wel en dit zowel bij mannen als bij vrouwen, al kan migraine bij jou net zo goed toenemen bij de menopauze. De verklaring daarvoor ligt waarschijnlijk bij de daling van oestrogenen, wat een aanval kan uitlokken.

De kans is groot dat je Google raadpleegt met vragen over dit onderwerp. Maar wie geeft de antwoorden die je online vindt, vroegen neurologen Adinda De Pauw, Anneke Govaerts en Annick Verstappen zich af? Zijn het experts? Medepatiënten? Klopt die info wel? Daarom beslisten ze om het boek te schrijven ‘Migraine in vraag en antwoord’. Een werk over migraine, aangevuld met de nieuwste inzichten en feiten. We raadpleegden hun boek voor een antwoord op een aantal specifieke vragen.

1. Met het ouder worden, lijkt het alsof ik minder migraine heb. Maar er manifesteert zich een ander fenomeen: regelmatig terugkerende lichtflitsen. Is dat nog migraine?

Als je regelmatig lichtflitsen ziet, vooral als je migraine minder vaak voorkomt naarmate je ouder wordt, kan dit nog steeds te maken hebben met migraine. Bij het vaststellen of je migraine hebt, kijkt de dokter niet alleen naar de hoofdpijn, maar ook naar andere signalen, zoals aura’s. Dit zijn de veranderingen in zicht, gevoel of spraak die kunnen optreden vóór of tijdens een migraineaanval. Deze aura’s kunnen verschillen afhankelijk van je levensfase, vaak vanwege veranderingen in hormonen, zoals tijdens de menopauze. Hoewel aura’s ook andere oorzaken kunnen hebben, zoals problemen met de bloedcirculatie in de hersenen of oogproblemen, is het belangrijk om met je arts te praten als je na een tijd van minder migraine opnieuw aura’s ervaart.

2. Waarom begint mijn migraine altijd ’s nachts?

‘s Nachts kan je last krijgen van migraine omdat je lichaam een natuurlijk ritme volgt, ook wel het dag-nacht ritme genoemd. Dit ritme beïnvloedt je lichaam tijdens de slaap en het wakker zijn, en ook hoe je lichaam hormonen afgeeft. De hypothalamus en de epifyse, een klier in je hersenen, helpen bij het reguleren van dit ritme, waarbij het hormoon melatonine een belangrijke rol speelt. Migraine en slaap zijn op een ingewikkelde manier met elkaar verbonden. Slecht slapen kan een migraineaanval uitlokken, maar soms kan goed slapen helpen om een aanval te verminderen. Bij migraine lijkt het verschil tussen diepe en lichte slaap een aanval te kunnen veroorzaken, vooral in de vroege ochtenduren, wanneer je vooral lichte slaap hebt. Naarmate je ouder wordt, kan ochtendmigraine vaker voorkomen, mogelijk door veranderingen in je slaapritme en door andere factoren, zoals medicijngebruik of cafeïne.

3. Is migraine hormonaal bepaald?

Ja, migraine wordt beïnvloed door hormonen. Bij meisjes neemt de kans op migraine sterk toe na de puberteit en zoals eerder aangegeven, hebben vrouwen vaker migraine dan mannen. Schommelingen in hormonen, vooral rond de menstruatie en tijdens de overgang, spelen een grote rol bij migraine. Veel vrouwen merken dat hun migraine erger wordt vlak voor hun menstruatie of tijdens de overgang. Dit komt waarschijnlijk door een daling van oestrogeen. Maar bij sommige vrouwen kan juist een sterke stijging van oestrogeen migraineaanvallen veroorzaken.

4. Gaat de migraine over in de menopauze? Heb ik minder last van migraine als ik mijn baarmoeder en eierstokken laat verwijderen?

Voor veel vrouwen wordt migraine beter zodra hun hormonen tijdens de menopauze stabiliseren, vooral als ze normaal gesproken migraine hebben tijdens hun menstruatie of ovulatie. Het gebruik van hormonen om menopauzeklachten te behandelen kan echter de ernst van migraine verhogen, vooral als je migraine met aura hebt. Over het algemeen lijken migraineaanvallen tijdens de menopauze minder te worden, maar ze kunnen wel van karakter veranderen, bijvoorbeeld door meer aura of vestibulaire migraine (draaiduizeligheid). Als je je baarmoeder en eierstokken laat verwijderen, kan dit juist leiden tot meer migraine, wat suggereert dat perimenopauzale migraine meer te maken heeft met hormonale veranderingen dan met het wegvallen van hormonen. Chirurgische ingrepen om migraine te verlichten worden daarom niet aanbevolen. Vrouwen met migraine hebben vaak specifieke klachten tijdens de perimenopauze, vooral opvliegers.

5. Ik ben 50 jaar en de arts zegt dat ik migraine heb. Kan dit nog op deze leeftijd ontstaan?

Ja, het is mogelijk om op de leeftijd van 50 jaar of ouder nog migraine te krijgen. Als je nieuwe hoofdpijn ontwikkelt op deze leeftijd, is het verstandig om een arts te raadplegen. De arts zal onderzoeken of er een onderliggende oorzaak is voor de hoofdpijn. Soms kan het echter zijn dat de hoofdpijn toch migraine is, zelfs op oudere leeftijd. Migraine kan van karakter veranderen naarmate je ouder wordt. Daarom is het belangrijk om nieuwe hoofdpijn op deze leeftijd altijd met je arts te bespreken.

Drs. Adinda De Pauw, Anneke Govaerts en Annick Verstappen zijn neurologen met een liefde voor het menselijk brein en vooral voor de patiënt erachter. Ze beoefenen ‘algemene neurologie’.

Migraine in vraag en antwoord
Annick Verstappen, Anneke Govaerts, Adinda De Pauw
24,50 euro 

Dit artikel verscheen in de lente-editie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2025