slaapproblemen menopauze

Slaapproblemen door de menopauze? 6 effectieve tips van een expert

Je kunt nog zo moe zijn in de avond, maar wanneer de menopauze je treitert met nachtelijk zweten, kramp, veelvuldig plasdrang en onrustige gedachten, kun je alsnog in no time weer klaarwakker liggen. En dat terwijl voldoende slaap erg belangrijk is om je lichaam en geest te herstellen. Vlaams menopauzeconsulente Leen Steynaerts geeft concrete tips hoe je je slaapkwaliteit verbetert:

Leestijd: 2 minuten

1) Goede eetgewoonten

“Een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen door de menopauze is een sterk schommelende bloedsuikerspiegel als gevolg van een hoge consumptie van geraffineerde suikers.” Welke vrouw maakt zich ook niet regelmatig schuldig aan enkelvoudige koolhydraten zoals fruitsap, pasta, koekjes, chocolade en snoep? “De hoge pieken en diepe dalen in de suikerspiegel zorgen voor regelmatige weksignalen in de nacht”, aldus Leen. En dan is ze nog niet eens begonnen over de algehele gevolgen van ongezonde eetgewoonten.

2) Niet met een volle maag naar bed

“Een volle maag voor het slapengaan kan voor ongemakken zorgen zoals brandend maagzuur, maagpijn, snurken en zelfs ademhalingsproblemen.” Eet dus het liefst meer dan drie uur voor je gaat slapen.

3) Liever geen slaapmutsje

Een glaasje alcohol zodat je beter slaapt? Liever niet. Misschien val je eerder in slaap, maar je komt eerder in een roes en wordt na een of twee uur weer wakker, waarna je de slaap nog moeilijk kunt vatten. “Bovendien stimuleert alcohol opvliegers en nachtelijk zweten. De laatste jaren wordt het drinken van een tot twee glazen rode wijn gepropageerd als heilzaam voor hart en bloedvaten, maar mensen die dagelijks wijn drinken, hebben het er meestal moeilijk om het bij de beweerde 125 milliliter te houden.”

4) Let op met cafeïne

En natuurlijk cafeïne enkele uren voor het slapengaan. Daarmee bedoelt Leen niet alleen koffie, maar ook zwarte thee, frisdranken en zelfs cafeïnevrije koffie. Bij het proces kan niet alle cafeïne verwijderd worden waardoor er altijd nog wel resten in blijven. “Daarbij kunnen vrouwen cafeïne moeilijker afbreken dan mannen, zeker vrouwen met een trage lever.” En dan is er nog het nachtelijk plassen: cafeïne heeft een vochtafdrijvend effect. Dit kun je daar trouwens ook tegen doen.

5) Beenkrampen? Magnesium en pinchen

Heb je last van beenkrampen, dan kun je extra magnesium innemen en ‘pinchen’. “Dat is zachtjes met je duim en middelvinger in de kleine spieren onder je huid knijpen door je huid met kleine bewegingen op te lichten. Op deze manier ontspan je deze spiertjes en houden de krampen op.” Magnesium is daarnaast een van de belangrijkste mineralen om extra in te nemen in de perimenopauze en menopauze, zelfs al blijkt uit bloed- of urineonderzoek dat je magnesiumwaarden normaal zijn. “Het zal je ontspannen bij stress, het zal je slaap intenser en dieper maken, het vermindert hartkloppingen en menstruatiepijnen.” De aanbevolen dosering is hierbij 200-600 milligram elementair magnesium per dag.

6) Leg een boek op je nachtkastje

Lezen voor het naar bed gaan bevordert de slaap en het is handig als je wakker wordt dat je even kunt lezen. Zoals deze boeken die je tegelijk meer leren over de menopauze.

Tot slot:  “Wees voorzichtig met slaapmedicatie. Enkel in noodgevallen kan je arts je een slaapmiddel of inslaapmiddel voorschrijven. Denk eraan dat slaappillen zeer snel verslavend zijn. Voor je er erg in hebt, kun je niet meer zonder.”

Leen Steyaert is gespecialiseerd verpleegkundige orthomoleculair- KPNI -en borstweefseltherapeute met als specialisme de menopauze. Ze is auteur van 5 gezondheidsboeken, waaronder ‘Jouw menopauze plan’.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024