55-plussers tevreden job

Ondanks dat 55-plussers vaak onderschat worden op de werkvloer, is 76% tevreden over hun job

Vaak worden 55-plussers onderschat in de rijke professionele en levenservaring die ze hebben, de stabiliteit die ze in teams kunnen brengen en hun diepe kennis van de bedrijfswereld. Toch gaf onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half aan dat 76% van 55-plussers tevreden is over zijn job.

Leestijd: 2 minuten

Kiezen voor jong talent in een bedrijf omdat 55-plussers te dure werkkrachten zijn: een vooroordeel dat wellicht bij iedereen bekend in de oren klinkt. Dat deze profielen toch nog vaak met discriminatie te maken krijgen, bleek ook uit recent onderzoek van de UGent.

Trouw aan werkgever

Toch blijkt uit de bevraging dat deze groep niet direct op zoek is naar een nieuwe werkgever. Ze bekeken hoeveel werknemers er in de nabije toekomst plannen een nieuwe job te zoeken. Waar bij de jongste groep (-34) 25% en de 35- tot 54-jarigen 15% plant een andere uitdaging te zoeken, blijft dit bij 55-plussers beperkt tot slechts 4%. Voor zij die wel openstaan voor een nieuwe job, overheerst vaak een grote voorzichtigheid en bezorgdheid en zijn ze daarom toch terughoudender om opnieuw te solliciteren door het gevoel minder kansen te krijgen.

Minder gesteld op flexibiliteit

Anders dan wat algemeen de trend is op de Belgische arbeidsmarkt, hechten 55-plus werknemers minder belang aan bepaalde vormen van flexibiliteit. Zo acht 75% van de Belgische 55-plus werknemers een ‘workation’ als niet belangrijk (-34: 55% en 35-54: 65%) en heeft iets meer dan de helft (53%) diezelfde onverschilligheid over het hebben van flexibele uren. Iets wat bij jongere generaties belangrijker is. Ook blijkt telewerk voor 55-plussers niet per se de gangbare manier van werken te zijn. 6 op de 10 geeft aan nooit van thuis uit te werken.

Dat 55-plussers in mindere belang hechten aan die specifieke vormen van flexibiliteit, wil niet zeggen dat zij geen flexibiliteit verwachten op een andere manier. Wat die groep nodig heeft, is vaak heel anders dan wat pas afgestudeerden zoeken wat betreft flexibiliteit. Werkgevers moeten daarin een balans vinden om verschillende profielen met specifieke noden en wensen tegemoet te kunnen komen”, zegt Jeroen Diels, Regional Managing Director bij Robert Half.

Tijdens het laatste kwart van hun loopbaan, zijn er heel wat 55-plussers die de stap zetten naar freelance of interim jobs. De jobinhoud primeert op een carrière as such en dergelijke arbeidsvormen geven hen de mogelijkheid om actief te blijven, maar vooral zinvol te werken hoe zij het zelf willen. 70% geeft aan niet financieel rond te kunnen komen bij het verliezen van zijn/haar job, dus ook het financiële aspect speelt een rol.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock, Bron: Robert Half


© Fiftyandme 2024