Een privébankier helemaal voor mij?

Leestijd: 8 minuten

HET NEUSJE VAN DE ZALM

life-magazine

Met de tijd zou uw patrimonium moeten groeien en u stimuleren om gebruik te maken van de gespecialiseerde diensten van uw bankier. Die zijn bedoeld voor bedrijfsleiders, expats, renteniers zonder financiële ervaring. Wanneer het patrimonium zo groot is dat het maatwerk vergt, is het tijd om naar een hogere versnelling over te schakelen. Naast de miljoenen euro wordt de inzet dan ook belangrijk voor de rest van het gezin, al was het maar omwille van de fiscale verplichtingen en het beheer bij onverwacht overlijden. “Vanaf enkele miljoenen euro – 4 miljoen is de drempel bij BNP Paribas Fortis – spreken we niet langer van private banking, maar van “wealth management” (fortuinbeheer)”, aldus Valery Halloy, woordvoerder van de Franse groep die al vele jaren een bekende naam is in ons land. BNP Paribas Fortis is net als de andere Belgische banken een grote speler op de markt met een aandeel van bijna 26 %. Er is sprake van een 60-tal miljard euro, wat betekent dat we de volledige Belgische taart in deze sector kunnen extrapoleren naar zo’n 250 miljard euro.

Onnodig te stellen dat elke klassieke bankier in dit soort activiteiten geïnteresseerd is. En daar ook de nodige middelen voor inzet. Zo beschikt de Franse bankgroep voor de Belgische markt over zo’n 950 medewerkers die zich louter met private banking bezighouden, over een 40-tal gespecialiseerde agentschappen en over twee meer… selecte centra voor zeer gefortuneerde klanten. Verder lanceerde BNP enkele jaren geleden een onlineservice die via elk aangesloten apparaat bereikbaar is en gepersonaliseerde assistentie mogelijk maakt in het kader van private banking. Die dienst draagt de naam “Private Banking by James” en gaat heel ruim.

Ook de andere banken bieden dit soort service aan. Sommige nieuwe spelers in de financiële sector versterken hun patrimoniumbeheer zelfs met een “gerobotiseerde assistentie”. Bij BNP is men dus op elk vlak aanwezig. Maar aan de top van deze piramide van services biedt het “wealth management” exacte assistentie, met name op het vlak van investeringstips in de wereld van de kunst, de landbouw, wijnbouw, alternatieve investeringen, want diversificatie blijft de sleutel op het gebied van beheer en kapitaalsbescherming.

Eens ze zich van de anderen hebben onderscheiden, kunnen de grote investeerders een voorkeurrecht aanvragen om te worden aangesproken in de openingsfase van start-ups, lang voor hun beursintroductie. Dit is geen publieke spaaroproep, maar een soort investering waar de initiële inbreng hoger ligt dan enkele honderdduizenden euro. Er is dan sprake van “private equity”, in tegenstelling tot de plaatsing in bedrijven die genoteerd staan op de markten die openstaan voor het publiek. “Eigenlijk”, aldus nog Valery Halloy, “bestrijken zij het volledige gamma van fiscale diensten, patrimoniumstructuur tot en met assistentie om filantropische doelen te helpen realiseren, zoals het oprichten van een stichting.”

VOOR DE FAMILIE

life-magazine

Bij de meeste privébankiers of fortuinbeheerders wordt ook rekening gehouden met de gezinssituaties. “Wanneer een klant ons opzoekt met het oog op wealth management moeten wij vrijuit kunnen praten, zodat we bepaalde situaties kunnen voorzien en we de gezinsleden desgevallend kunnen informeren over de mogelijkheden en de context in het domein van successie.” Er wordt soms gesproken over “private academy”. Dit gebeurt wanneer jongeren en echtgenoten of echtgenotes door de omstandigheden dienen ingewijd in de financiële wereld en fortuinbeheer.

Soms – lees wanneer het principe van het familiebeheer de voorkeur geniet – is het goed om de bankwereld te verlaten en zich te richten naar gespecialiseerde entiteiten die bij ons in opmars zijn en zich profileren als “family offices”. Dit vrij oud concept komt uit de Verenigde Staten. Het is bij ons juridisch slecht omkaderd, maar valt niettemin in de smaak. Eén tip hierbij: bij twijfel over een financieel tussenpersoon dient u zich te wenden tot de FSMA (www.fsma.be), de Belgische waakhond van de sector. Maar goede huizen hebben een goede reputatie.



© Fiftyandme 2024