duurzaam investeren

Investeren in een duurzame toekomst

Respect voor het milieu en sociale rechten: ze zijn brandend actueel en komen dagelijks aan bod in het nieuws. Ook de financiële wereld begint stilaan te beseffen hoe belangrijk deze zaken zijn. Duurzaam investeren is nog niet ingeburgerd, maar neemt geleidelijk toe. Maar hoe werkt het nu precies, en hoe begin je eraan?

Leestijd: 3 minuten

Terwijl jongeren op straat komen om hun stem te laten horen voor de planeet, willen ook investeerders hun steentje bijdragen. Ze beseffen dat investeringen niet meer enkel op winst mogen gericht zijn, maar willen ook weten waarvoor hun centen gebruikt worden. Vandaar het groeiende succes van wat we in het economisch jargon SRI (socially responsible investing) of MVB (maatschappelijk verantwoord beleggen) noemen. In tegenstelling tot klassieke beleggingen, baseren MVB’s zich niet enkel op financiële criteria, maar ook op sociale, ethische en milieuoverwegingen.

MVB: de moeite?

De wereld is volop in ontwikkeling. Er zijn tal van uitdagingen op vlak van milieu en sociale rechten. Veel bedrijven voeren nu een duurzaam beleid gericht op de lange termijn, om investeerders aan te trekken die op zoek zijn naar beleggingen die passen bij hun manier van leven en denken. Dankzij het verzamelde kapitaal kunnen ze hun milieubeleid versterken.

De belegger heeft de keuze. Hij kan de voorkeur geven aan een bedrijf dat niet veel vervuilt of een bedrijf dat zich richt op het welzijn van zijn werknemers. Maar 100% ethisch beleggen is nog steeds een illusie, die zekerheid kan men niet bieden. Etienne de Callataÿ, chief economist bij Orcadia Asset Management geeft aan: “Perfectie bestaat niet. Een bedrijf kan zich altijd nog verbeteren op het vlak van verantwoord management.”

Hoe en wat?

Investeren in MVB’s doe je, net zoals bij alle andere soorten beleggingen, niet zonder enige voorbereiding en advies van experts. Er zijn meerdere Belgische websites die waardevolle informatie aanbieden, zoals deze: https://www.towardssustainability.be/nl. Je vindt er een lijst van financiële producten die een erkend label hebben gekregen. Daarnaast kun je ook heel snel de gewenste promotor en de fondsen die aan je verwachtingen voldoen selecteren. De meerwaarde van de website bestaat er enerzijds in dat experts al een preselectie hebben gemaakt, en anderzijds dat er voor elk product een zeer gedetailleerde productfiche is opgesteld. De selectie gebeurt op basis van uitsluitingscriteria: bedrijven die wapens produceren, te vervuilend zijn of de mensenrechten niet respecteren komen niet in aanmerking. Omgekeerd zijn er aan bepaalde bedrijven er ook andere labels toegekend op basis van positieve criteria. Neem ook een kijkje op websites van grote Belgische banken. Ze werken allemaal met specialisten die samen met jou een persoonlijk beleggersprofiel kunnen uitwerken.

Waar moet je op letten?

Een eerste belangrijk criterium is de diversificatie of het spreiden van je beleggingen. Ten tweede kies je logischerwijze best voor een beheerder die zelf ook ethische en verantwoorde criteria hanteert. Neem geen genoegen met het feit dat het woord ‘verantwoord’ voorkomt in de beleggingsstrategie. Ga langs bij verschillende erkende beleggingsadviseurs en vergelijk hun voorstellen.

Er zijn wel degelijk risico’s aan verbonden, maar ze zijn minder groot dan bij klassieke investeringen. “Bedrijven die zich bekommeren om het milieu en om de rechten van hun werknemers blijken minder onderhevig te zijn aan fraude, vervuiling of sociale drama’s”, zegt Etienne de Callataÿ.

Betere resultaten

Als belegger maak je je hoe dan ook zorgen over het rendement. Sommige investeerders hebben dan ook hun twijfels over duurzaam beleggen. Nochtans zijn de experts quasi unaniem: die twijfel is ongegrond, want het rendement op lange termijn is erg stabiel. “De historiek en de studies betreffende MVB waarover wij momenteel beschikken tonen aan dat duurzaam beleggen leidt tot betere resultaten voor de portefeuille van de investeerder”, verzekert Etienne de Callataÿ.

Hoe pak je duurzaam beleggen dus best aan? De basisprincipes zijn hetzelfde als bij klassieke beleggingen: informeer je goed over de beperkingen, het rendement en de potentiële risico’s van de gekozen fondsen. Laat het gezond verstand primeren. Investeerders gaan steeds op zoek naar nieuwe niches, en duurzame ontwikkeling kan hier een grote rol gaan spelen. Zo ben je zelf alweer een stap dichter bij verandering.


© Fiftyandme 2024